Arhiva 21.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

ČAKOVEC: Istjerivači komaraca u akciji

Mnogi se posljednjih tjedana žale kako su komarci ove godine veći i agresivniji nego inače. U pravu su! Barem što se tiče dijela koji se odnosi na veličinu.
Zbog obilnih oborina proteklih mjeseci, a posljednjih tjedana i relativno visokih dnevnih temperatura, pojavila se vrsta ochlerotatus koje, premda nije neuobičajena za naše krajeve, proteklih godina ipak nije bilo. Ona je nešto veća od kuleks i edeks vrsta, kakve nas bodu tijekom ljeta. Da bi se najezda ublažila, Grad Čakovec i ove je godine od tvrtke Bioinstitut d.o.o. naručio tretman suzbijanja malih napasnika, a s istjerivačima komaraca bili smo na terenu, na nekima od žarišta na području Čakovca.
- Suzbijanje obično obavljamo u dvije faze - suzbijanje larvi larvicidnom metodom, i kao u ovogodišnjem slučaju, suzbijanje odraslih komaraca metodom hladnog zamagljivanja. Koristimo preparat na bazi delta metrina, dok se kao nosač koristi voda. Nekada se upotrebljavala nafta, no, vodom se sredstvo bolje raspršuje, a i ekološki je prihvatljivija. Samo sredstvo za suzbijanje bezopasno je za ljude, no, štetno je za sve kukce, pa tako i pčele. Zato se tretira u jutarnjim ili večernjim satima, kad one ne lete, dok su s druge strane komarci tada najaktivniji, kaže voditeljica Službe DDD u Bionstitutu magistra Slavica Mustač. Ove je godine zaprašivanje obavljeno prošli utorak i srijedu na večer, s obzirom da su jutarnje temperature u ovome razdoblju još preniske da bi se postigao maksimalan učinak. Na terenu su bile dvije ekipe djelatnika Bionstituta - Jurica Makar, Velimir Slaviček, Berislav Kovačević i Gordan Magdalenić. Jedna je ulicama Čakovca i prigradskih naselja prolazila s terencem na kojem je bio veći stroj za raspršivanje, dok je druga pješice zaprašivala žarišta na manje pristupačnim terenima.
- Utvrdili smo žarišta uobičajenih kuleks vrsta koje se javljaju od mjeseca lipnja i njih tretiramo larvicidima, no, kod ochlerotatus, poplavnih ranih vrsta kakve su se pojavile ovog proljeća, to je malo teže. Legla su na nepristupačnim područjima. No, ni te vrste nisu puno krupnije u odnosu na kuleks, niti agresivnije, pojašnjava Slavica Mustač. Građanima koji imaju dvorišta ujedno savjetuje neka ne ostavljaju vodu u kantama ili bačvama na otvorenom jer i to pogoduje na-jezdi komaraca. Recimo i da se metoda kakva se već niz godina provodi na području Čakovca koristi i u zemljama Europske unije. Tretmanima se može kontrolirati brojnost komaraca, no, nemoguće ih je potpuno uništiti.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3030