Arhiva 28.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

ČAKOVEC: Istraživački dōjō djece i mladih u TIC-u

Dōjō je japanski izraz koji se doslovno prevodi kao "mjesto puta", a označava mjesto na kojem se tradicionalno treniraju japanske borilačke vještine. Istraživački dōjō smješten je od 2014. godine u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u Čakovcu zamišljen je kao prostor u kojem učenici osnovnih i srednjih škola mogu usavršiti svoje istraživačke vještine kroz rad na konkretnimistraživačkim i tehnološkim projektima.

Na tri projekta trenutno rade desetorica učenika, a aktivnosti koordiniraju Ivan Novosel i Filip Frntić iz Instituta sinergije znanosti i društva (ISZD) koji od 2012. godine djeluje u TICM-u. U projektima sudjeluju učenici Borna Bilas, Juraj Barlek, Karlo Grudić, Domagoj Smolić, Livio Benčik, Josip Nino Pleh, Dominik Žganec, Dario Opačak i Robert Brkić, a kroz školsku godinu sastajali su se dva do tri puta tjedno.

Uz upoznavanje sa znanstvenom metodom, praktičnim radom u laboratoriju i eventualnim otkrićima koja će proizaći iz projekata, sudjelovanje u istraživačkom dōjō-u pripremit će učenike na budući timski interdisciplinarni rad na kojem se temelji sav suvremeni znanstveno-istraživački rad. Projekti na kojima rade su "High Life", eksperiment mjerenja u stratosferi, zatim "GForce" kojim se kani potvrditi Newtonova teorija gravitacije, projekt "Gusjeničar s kamerom" koji vode robotičari u suradnji s Centrom za mlade (CeZaM). Više o samim istraživačkim procesima i projektu Dōjō čitajte na mrežnim stranicama TIC-a.

 

Izvor: 3144