Arhiva 26.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

ČAKOVEC: Koliko su posebne te smeđe kante

U četvrtak, 13. prosinca sjednica Gradskog vijeća Čakovca imala je obvezan uvod, aktualni sat, namijenjen pitanjima vijećnika. Izdvajamo neka. Što se može učiniti na poboljšanju rješenja na jugu Čakovca, pitala je vijećnica Ljubica Pavčec (SDP). To su je zamolili građani, rekla je. Potreba postoji prvenstveno kad je riječ o signalizaciji i rasvjeti na križanju Ulica Antuna Mihanovića i Travničke te Josipa Bedekovića i Jurja Križanića, kao i uređenju križanja Ulice Josipa Bedekovića i Kalničke, možda i rotorom. Grad Čakovec naručio je prometnu studiju za cijelo područje juga Grada, a trebala bi biti gotova za mjesec dana, rekao je gradonačelnik Branko Šalamon naglasivši da su se odlučili za probleme pronaći cjelovito rješenje jer je tako najracionalnije. Jedno problematčno mjesto, raskrižje južne obilaznice i Travničke ulice, dobit će rješenje po već ranije utvrđenoj studiji. Radovi su počeli i bit će gotovi za dvadeset do mjesec dana.
Dragutin Bajsić (HUS) i Renato Slaviček (HSLS) imali su prigovore nekim nuspojavama odvojenog prikupljanja biotpada. Ljudi su nedisciplinirani, bacaju se i ostaci hrane, razvijaju se i šire neugodni mirisi, rekao je Bajsić. Je li dvotjedni odvoz dovoljan, razmišlja li se o jednotjednom odvozu ili uvođenju biorazgradivih vreća, pitao je. Slaviček je podsjetio da je najavljeno da smeđe kante imaju neke posebne karakteristike, ali neugodni mirisi su tu. Jesu li doista posebne ili samo drukčije boje, pitao je. Odgovori su stigli odmah. Direktorica Čakoma Snježana Tkalčec-Avirović bila je na sjednici, za svaki slučaj, jer su na dnevnom redu bila predviđena i izvješća gradskih ustanova i poduzeća. Rješenje bi bilo jednostavno - češći odvoz, posebno ljeti, kad je problem teži. O tome ipak nismo ozbiljno razmišljali jer bi to značilo i višu cijenu usluge, što građani ne bi prihvatili. No, nudimo im i uslugu pranja kanti, rekla je. Smeđe kante doista su različite od standardnih jer imaju ugrađene neke aditive, ali protiv bakterija i gljivica, što ne rješava automatski problem neugodnih mirisa, rekla je. No, ovo je stvar i subjektivnoig doživljaja - nekima smrdi više nekima manje, rekla je.
Josip Varga (HNS) podsjetio je da je Gradsko vijeće odlučilo Ministarstvu financija za potrebe carinske službe na korištenje dati nekadašnju zgradu Centra za socijalnu skrb. Pitao je odustaje li Ministarstvo od toga jer je izabralo drugi prostor. Država ima svoj prostor, rekao je gradonačelnik, u zgradi nekadašnjeg Metalca. Ministarstvo je Carini dalo nalog da ispita mogućnost da se tamo smjesti. No, nama je dalo signal da predložen prostor držimo za rezervu jer postoji mogućnost da prostor u Metalcu neće biti dovoljan. Dobro je što će Carina, u svakom slučaju, imati svoje prostor u Čakovcu. Ako ovo ne bude rješenje za prostor nekadašnjeg Centra za socijalnu skrb, poslije nove godine potražit ćemo ga novim natječajem, rekao je Šalamon.

Izvor: 3009