Arhiva 23.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Čakovec najhladniji u Hrvatskoj s -21 C

Subotnje jutro u cijelom je Međimurju osvanulo s iznimno puno snijega koji je počeo padati oko 2 sata ujutro, kako su meteorolozi i najavili, pa operativa zimske službe Županijske uprave za ceste nije bila iznenađena s četrdesetak centimetara snijega (mjestimično i osjetno više) koji je vjetar slagao u snježne zapuhe.
Snijeg je prestao padati u subotu, no za stanje na prometnicama otežavajuća je okolnost bila temperatura zraka koja se noću od subote na nedjelju spustila na -21ºC, po čemu je Čakovec bio najhladniji grad u Hrvatskoj, što je održavalo (usprkos soljenju) poledicu i snijeg na kolnicima.
Na županijskim i lokalnim prometnicama, od 3 sata u subotu ujutro do 7 sati u ponedjeljak ujutro, ŽUC-ovih dvadesetak cestara radilo je s isto toliko strojeva i vozila i i rasipalo ukupno 113 tona soli na 2.526 km kolnika, a u tri noći intervencije u ophodnji i raličenju ukupno su prešli 6.926 km cesta.
Za razliku od operative ŽUC-a koja se othrvala izazovu, nerazvrstane ceste koje moraju održavati prohodnima, gradovi i općine nisu svugdje obavili posao kako treba. Primjerice, na jednom od najkritičnijih poteza u Čakovcu, uz Ulicu S. Radića i Sajmišnu, gradski komunalci potpuno su zanemarili čišćenje pješačko-biciklističkih staza kojima stotine žena pješke ili biciklima idu na posao (danju i noću u smjenskom radu) u istočnu induzonu, a na putu do posla moraju se spuštati u podvožnjak, opasno klizav i sužen zbog snijega. Ali zato su, u inače umrtvljenom centru, freze višekratno brujale po istim potezima. (MB)

Izvor: 2904