Arhiva 30.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Čakovec najuređeniji grad kontinentalne Hrvatske

Stručna komisija Hrvatske turističke zajednice odlučila je - Čakovec je najljepši, najuređeniji grad kontinentalne Hrvatske. Time je završeno iščekivanje konačnih rezultata nacionalne akcije Zeleni cvijet i dobivena potvrda da naše županijsko središte napreduje u komunalnoj, hortikulturnoj i multimedijskoj opremljenosti.
Potvrđeno je to konferencijom za novinare Grada Čakovca, turističkih zajednica Grada i Županije te GKP-a Čakom.
- Kriteriji ocjenjivanja uređenja u akciji Zeleni cvijet iz godine u godinu su sve zahtjevniji. Komisija, koja se sastoji od uvijek istih članova, vrednuje pomake u uređenju, a njih su i zamijetili prilikom boravka u Čakovcu. Prije svega su vrednovali suvenirnice, zapadni ulaz u grad iz smjera Šenkovca i lijepo uređenu Svetojelensku cestu te nov način uzgoja i održavanja gredica. Među rijetkim smo gradovima u zemlji koji se u hortikulturi oslanjaju na kompjutorske simulacije. Čakom je taj koji pomoću tehnologije planira vrste i boje cvijeća koje će u određenom razdoblju saditi - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Gordan Vrbanec koji pune četiri godine aktivno sudjeluje i u radu TZ-a Grada Čakovca.
Također je artikulirao da trećim uzastopnim naslovom najuređenijeg grada u kontinentalnoj Hrvatskoj Čakovec više neće imati mogućnost nove kandidature. No, to ne znači da će dosadašnja stremljenja u tom smislu gubiti na težini.
- Naš će grad i dalje biti najljepši jer je to određenje gradske vlasti i Čakoma - zaključio je G. Vrbanec.
Direktorica Čakoma Snježana Avirović Tkalčec u svom obraćanju, prije svega, zahvalila je i čestitala svojim djelatnicima.
- Ponosna sam što su i djelatnici Čakoma ti koji stoje iza naslova koji je naš grad dobio ovom akcijom. Uređujemo 680 tisuća kvadratnih metara zelenih površina i 1.800 kvadrata gredica, što doista daje prostor dobronamjernim kritikama i sugestijama koje nas potom motiviraju da radimo još bolje. Planiranje sadnje kompjutorskim simulacijama izravno utječe i na Čakomovu proizvodnju cvijeća, točno znamo koliko nam određenih sadnica treba za uređenje gredica, a takvu uslugu možemo pružati i drugima - istaknula je, među ostalim, S. Avirović Tkalčec.
Sve se može. I uz štednju “naj”
Zamjenici gradonačelnika Zoran Vidović i Veselin Biševac dotaknuli su se financijskih pokazatelja u datom kontekstu i činjenice da treći naslov zaredom nikako nije slučajan.
- U okviru mjera štednje za održavanje zelenih površina, smanjili smo izdatke za 200 tisuća kuna te osigurali ukupno 492 tisuće kuna. Potvrđujemo time da i u uvjetima financijskih ograničenja možemo postići vrhunski cilj - rekao je Z. Vidović.
- Kritičari su komentirali naslov najuređenijeg grada u Hrvatskoj na način koji nije prikladan. Pitam se što će sada reći, kad smo po treći put osvojili taj naslov. To nikako ne može biti slučajnost, a sreća je što su kritičari tek pojedinci. Kritika nije sama sebi svrha i dobrodošla je ako daje prostor alternativi. Bilo bi lijepo da se svi okupljamo oko onoga što je lijepo i dobro u našem gradu, a ne da u prvi plan stavljamo negativnosti - rekao je V. Biševac.
Predsjednica TZ-a MŽ Sandra Herman istaknula je da su i Toplice sveti Martin osvojile naslov Zelenog cvijeta sa zlatnim znakom u kategoriji kupališta.
A. Ličanin

Izvor: 2892