Arhiva 08.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

ČAKOVEC: Nakon "Zelenog cvijeta" - manje cvijeća!

Smije li se Grad Čakovec opustiti nakon što je tri puta uzastopce osvojio priznanje Hrvatske turističke zajednice “Zeleni cvijet” kao najbolje uređen grad kontinentalnog dijela Hrvatske? Po pravilima ovog natječaja, on više u njemu ni ne može sudjelovati. Čakovec u jednom detalju ove godine doista ne izgleda onako lijepo kako smo navikli proteklih nekoliko godina – osobito se ponosio bogatstvom svojih cvjetnih gredica. Sad više u tome ne blista kao prijašnjih godina, ali to nije stvar nedostatka motiva, već nedostatka novca, kako nam je rekao gradonačelnik Branko Šalamon: - Grad uređujemo zbog sebe, ne zbog drugih, ali moramo uštedjeti gdje se može. Novca je manje nego prijašnjih godina i sve gradske ustanove i sva gradska poduzeća morala su se tome prilagoditi, odnosno napraviti programe racionalizacije, tako i “Čakom”. Ali tražili smo da standard usluga građanima, odnosno uređenja, ne bude narušen i mislim da smo u tome i uspjeli.
Racionalizacija u održavanja javnih površina u brojkama znači da je Grad sredstva za uređenje i održavanje javnih zelenih površina smanjio s 5,9 milijuna kuna, koliko je utrošeno u 2009. godini, na 4,4 milijuna kuna, kako je utvrđeno ranim prvim rebalansom gradskog proračuna za ovu godinu. U tome je stradala finesa - ljepota cvjetnih gredica kojih je manje nego prije. Pod cvijećem je prijašnjih godina bilo tisuću osamsto kvadratnih metara površina, a ove je godine Grad naručio sadnju na sedam stotina kvadrata, kaže nam Snježana Tkalčec-Avirović, direktorica Gradskog komunalnog poduzeća “Čakom” koje održava i javne zelene površine Grada.
- To što je Grad smanjio svoju narudžbu nastojimo nadoknaditi time što smo angažirali sponzore. Odazvale su se tvrtka “Đurkin” i banke koje posluju na području Međimurja, a sad se priključila i “Međimurska”, pa će cvijećem ipak biti zasađeno oko tisuću kvadrata - kaže direktorica “Čakoma”. Sadnja cvijeća je trošak, objašnjava ona. Po pravilima struke, na kvadartni metar gredice treba staviti oko 30 cvjetova, a i najskromniji cvijet ima proizvođačku cijenu od oko 2 kune, bilo za sadnice koje sam proizvodi, bilo za one koje nabavlja. Grad je, za primjer, u 2009. godini za prvu svibanjsku sadnju (godišnje će dvije) naručio 72.400 sadnica, a ovog svibnja 16 i pol tisuća po cijeni od 2 i pol kune. Tu treba dodati i druge troškove posla – preklani je Grad uslugu svibanjske sadnje platio 303 tisuće kuna, ove godine će samo 16 i pol. “Čakom” zato dio prihoda traži u prodaji sadnica na tržnici, ali u tome se ne zarađuje, kaže Snježana Tkalčec-Avirović. Pad opsega posla na sadnji svijeća donosi još jednu posljedicu - smanjio se broj potrebnih ljudi na tim poslovima. No, otpuštanja nije bilo. Direktorica “Čakoma” kaže da su dvije radnice premještene na sortirnicu otpada na odlagalištu u Totovcu, a jedna na poslove kontrole parkiranja.
Neki će prigovoriti da i ono što je zasađeno ne izgleda tako lijepo kao prošlih godina. U tome možda ima određenog osobnog pečata – dugogodišnja voditeljica poslova uređenja javnih zelenih površina Željka Posavec potkraj prošle godine otišla je u mirovinu. Sada se u stručnom dijelu posla oko sadnje cvijeća “Čakom” služi uslugama vanjskih suradnika, profesora iz Gospodarske škole. Stilovi se mogu razlikovati, kaže direktorica “Čakoma”, ali na umu treba imati da i za one koji sada biraju rješenja ograničenje predstavljaju drastično manji prihodi s kojima se može računati - ove godine na nasadima neće biti tulipana ili zumbula koji su skuplji.
Dražen Kovač
Snimio Dubravko Lesar

Izvor: 2932