Arhiva 06.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

ČAKOVEC: Odlazi li Calzedonia?

Gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon utvrdio je na posljednjem sastanku svog stručnog kolegija prijedlog pomoći Grada svojim obrtnicima. Situacija to zahtijeva, lani je broj obrta na području Grada pao sa 602 na 525. Grad će u svrhu pomoći formirati fond od 300 tisuća kuna, od čega će pola biti dodijeljeno bespovratno, a pola kao pozajmice s počekom od godinu dana i povratom u 12 mjesečnih obroka. Maksimalna visina poticaja po obrtniku je 20 tisuća kuna. Prijedlog nije izazvao raspravu - javio se samo predsjednik Gradskog vijeća Gordan Vrbanec, ali da bi zatražio očitovanje gradonačelnika o drugoj gospodarskoj temi, od značaja za Grad. Na nedavnoj sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća čula se i tvrdnja da će se ugasiti tvrtka Tubla u Čakovcu, iz poslovnog sustava Calzedonije. Što ima u tome - pitao je Vrbanec i dodao da smatra da ako ova informacija nije točna, zaslužuje javni demanti, i to s najodgovornijeg mjesta.
- Nije točno da se Calzedonia povlači iz Čakovca, a niti iz Hrvatske - rekao je gradonačelnik koji očito nije bio ni iznenađen ni zatečen pitanjem.
- Neće se dogoditi da onaj tko je uložio koliko je Calzedonia uložila u svoj kapacitet u Čakovcu to olako napusti. U Hrvatskoj je cijena rada viša nego u nekim drugim državama u ovom dijelu Europe, u Srbiji ili Rumunjskoj, ali je ovdje kvaliteta rada viša, pa se cijena nadoknađuje. U Calzedoniji cijene to što ovdje postoji koncentracija znanja i iskustva za njihovu proizvodnju. Istina je da u ovoj kritičnoj gospodarskoj situaciji oni mijenjaju svoj odnos s kooperantima (pa je to možda izvor ove tvrdnje, op. nov.). Calzedonia završava drugu fazu svoje tvornice u Čakovcu, a u roku od pola do godine dana možemo očekivati i otvorenje treće faze - rekao je Šalamon.
Gradonačelnik će ipak od Tuble zamoliti i pismeno očitovanje, zbog ozbiljnosti ovog pitanja za Grad – među tvrtkama s područja Grada, Tubla bilježi najveću dobit, kako je podsjetio pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo Nenad Hranilović.(d.k.)

Izvor: 2871