Arhiva 29.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

ČAKOVEC - PEČUH: Obilježena 20. godišnjica Generalnog konzulata

Cjelodnevnim programom u Pečuhu je svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i 20. godišnjica Generalnog konzulata Republike Hrvatske. U radnom dijelu proslave, u organizaciji Konzulata i Županije Baranya održan je sastanak pograničnih hrvatskih i mađarskih županija s naglaskom na unapređenje suradnje - osobito u gospodarskom sektoru.

Svečanosti i prvom ovakovom susretu pograničnih predstavnika županija odazvali su se župani - međimurski Matija Posavec i vukovarsko-srijemski Božo Galić te zamjenici župana osječko-baranjski Željko Kraljičak, virovitičko-podravski Zdravko Dijaković i koprivničko-križevački Darko Sobota, a s mađarske strane Generalna konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga kao domaćin, Csaba Nagy župan Županije Baranya, Rideg László župan Županije Bacs-Kiskun te Pácsonyi Imre, zamjenik župana Županije Zala.

Svečanom prijemu odazvali su se i izaslanik predsjednika Sabora RH Domagoj Hajduković, predsjednik Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Zlatko Vitez, predstavnici mađarskog javnog, političkog i kulturnog života na konzularnom području, predstavnici hrvatske manjine u Mađarskoj te brojni hrvatski i mađarski poduzetnici. U toj prilici, u Hrvatskom obrazovnom centru "Miroslav Krleža" održano je predstavljanje Međimurske županije.

- Odlučili smo ove godine na našu obljetnicu predstaviti Međimursku županiju, dio Hrvatske koji s Mađarskom dijeli zajedničku povijest, a danas uz projekte prekogranične suradnje radi na povezivanju dvaju naroda i Hrvata s domovinom. Nastojat ćemo iz godine u godinu predstavljati hrvatsko bogatstvo po županijama i gradovima, a pritom i ono što nas veže. Time ćemo, bez sumnje, odrediti i smjer još bolje i uspješnije suradnje, posebice s pograničnim krajevima, s nadom da će one u skoro vrijeme činiti jednu od najuspješnijih europskih pograničnih regija - rekla je u svom obraćanju konzulica Vesna Haluga.

 

Uz kulturno-umjetnički program priređen uz obljetnicu Generalnog konzulata, održana je i Izložba keramike Ivanke Vrbanec iz Mačkovca. Ukrasni i uporabni predmeti iz njezine radionice razdragali su publiku i župana Županije Baranya Csabu Nagyja koji je rekao:

- U Pečuhu su izložene keramičke figure žena u hrvatskim narodnim nošnjama, ali da ćemo imati priliku vidjeti i mađarsku narodnu nošnju, to nisam očekivao. Zadivljen sam - rekao je baranjski župan Nagy.

Ugodnu atmosferu obljetnice svojim je obraćanjem upotpunio župan Matija Posavec koji je upravo suradnju pograničnog prostora dviju zemalja stavio kao jedan od prvorazrednih zadataka aktualnog županijskog vodstva, ali i Generalnog konzulata u Pečuhu te Veleposlanstva RH u Mađarskoj.

- Brojna društva, udruge i pojedinci utkali su jedan dobar temelj za svjetliju budućnost očuvanja hrvatskog identiteta u stranim zemljama, a time i međimurske tradicije u pograničnom prostoru. Osobito mi je drago što je gospođa Haluga prihvatila funkciju Generalne konzulice, a to je, sudeći po onome što je dosad napravila, najbolja garancija kojom će Hrvati u Mađarskoj i sami Mađari imati u Hrvatskoj prijatelja, partnera i suradnika - rekao je župan Matija Posavec.

 

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj nj.e. Gordan Grlić Radman je uime Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović odlikovao Belu Wirrtha, suca Županijskog suda u Pečuhu, Redom hrvatskog pletera.

 

Izvor: 3140