Arhiva 31.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

ČAKOVEC - PENTAGON: Horvatić kod Pušćina traži tijelo američkog pilota

- 48. lovačka eskadrila 18. ožujka 1945. godine poletjela je u misiju bombardiranja. Primarni cilj bio je željeznički most u Varaždinu. Kapetan Meidinger ispustio je bombe s oko 3,500 stopa visine. Bio sam odmah iza njega kad mu je avion pogođen od strane protuzračne obrane. Lijevi motor obuzeo mu je plamen te se i nagnuo ulijevo. Nisam primjetio da se pokušava ispraviti i održati. Avion mu se srušio 800 jardi sjevernije od mete, u otvorenom polju. Eksplodirao je dotaknuvši zemlju - dramatičan je izvještaj o smrti kolege, koji je sastavio poručnik John R. Senter. 

John C. Meidinger iz Sjeverne Dakote toga je dana s kolegama poletio iz savezničke baze Triolo u Italiji. Upravljao je lovcem bombarderom P-38 Lighning. No nikad se nije vratio s misije, kojoj je cilj bio odsjeći pravce kretanja mađarskih postrojbi u sklopu Sila Osovine. 

Traži se John C. Meidinger

No Meidinger nije zaboravljen, iako su njegove pločice na memorijalnom američkom groblju u Firenzi. Za ostacima aviona i pilota u poljima, 70 godina poslije, između Gornjega Kuršanca i Pušćina traga jedan Čakovčanin - Igor Horvatić. I ima konkretne tragove.

- Prije nekoliko godina vidio sam obavijest kojom Američko ministarstvo obrane traži informacije o nestalim američkim veteranima Drugog svjetskog rata. Traže ih po čitavom svijetu, žele potpuno zaokružiti tu priču. Javio sam im se i za dva su dana već bili kod mene, u Čakovcu - kaže Horvatić, inače namještenik Međimurske županije. Naime, sjetio se starih priča pokojnog oca Ivana.

- Otac je puno puta pričao kako je pasao krave kod Pušćina. Imao je tada 13 godina. Vidio je više aviona i jedan kako pada i eksplodira. Legende govore da je tu pronađena i ruka sa satom. Otac je znao da je to P-38 jer je i sam poslije postao pilot. Bio je i upravitelj Aerokluba Čakovec, a majka Marija bila je padobranka i jedriličarka - kaže Igor Horvatić. Popričao je s Amerikancima i dogovorili su se da nastavi s potragom za svjedocima i po arhivima. 

Pronašao tri svjedoka

Pronašao je tri mještana Pušćina koji su mu na isti način potvrdili događaj. A kod obitelji Trojnar, na tavanu, pronašli su i dijelove aviona, za koje sumnjaju da su ih djeca uzela u poljima nakon pada. Fotografije je poslao Pentagonu, a oni su njemu poslali današnju snimku polja između Pušćina i Gornjega Kuršanca, preklopljenu sa snimkom napravljenom iz aviona 18. ožujka 1945. godine. Na njoj se, u blizini tadašnjih mađarskih osmatračnica u polju i protuzračne obrane, nedaleko pruge, vidi velika brazda za koju sumnjaju da je od pada Lightninga.

- Još do 80-ih je postojala ta rupa. Danas je tamo uglavnom kukuruz. Raspitujem se čija su to zemljišta i bi li ljudi dozvolili iskapanja. A što se tiče arhiva, u Štrigovi nisam pronašao ništa. Amerikanci su rekli da nađem prevoditelja pa ćemo zajedno do arhiva u Zalaegerszegu. Tamo bi mogli biti podaci o rušenju savezničkog aviona. Inače, taj je avion pogodila protuzračna obrana smještena u bivšoj klaonici kod varaždinskog mosta - kaže Igor Horvatić. 

Izvor: 3144