Arhiva 09.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ČAKOVEC: Semafori na magistralu

Konferencijom za novinare zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović obavijestio je javnost o skoroj investiciji u sigurnost prometa na čakovečkoj, kolokvijalno zvanoj, magistrali. Nakon brojnih stručnih rasprava koje su se na ovu temu odigravale na relaciji Grad Čakovec, MUP, Policijska uprava međimurska, Fakultet prometnih znanosti izrađena je procjena najboljih rješenja u smislu sanacije opasnih prometnih čvorišta.
Minulog je tjedna potpisan sporazum o financiranju radova koji će obuhvatiti semaforizaciju dvaju raskrižja na magistrali u Zrinsko-frankopanskoj ulici - kod tiskare Zrinski i kod Grame, koje će u gotovo 100-postotnom obimu financirati Ministarstvo unutarnjih poslova RH.
- Na dva raskrižja bit će uvedena semaforizacija čija je vrijednost instalacije procijenjena na 2,176.667 kuna. Za semaforizaciju raskrižja Zrinsko-frankopanske i državne ceste D209 u Ulici Globetka MUP će osigurati 1,170.000 kuna, a za raskrižje magistrale i Športske ulice 870.000 kuna. Već smo u postupku javne nabave za ove radove i vjerujem da ćemo u vrlo kratkom roku biti svjedoci njihova dovršenja. Želja mi je da do početka rujna semafori počnu raditi jer struka je procijenila da će time sigurnost prometa motornih vozila, pješaka i biciklista biti značajno unaprijeđena - istaknuo je na presici Zoran Vidović.
Goran Kos, predavač na Fakultetu prometnih znanosti i autor prometne studije Čakovca iz 2008. godine, istaknuo je kako se razmatrala i mogućnost gradnje kružnih tokova prometa na navedenim točkama, međutim, utvrđeno je da su semafori kvalitetnije rješenje.
- Kružni tokovi prometa ne mogu se koordinirati, pješaci i biciklisti koji se kreću preko zebre lako blokiraju promet. Praktično je nemoguće harmonizirati promet i omogućiti propusnu moć koja je na magistrali nužno potrebna zbog velikog prometnog opterećenja. Semafori to sve mogu. Omogućit će propusnost kroz zelene valove, a sigurnost će biti povećana. U večernjim će satima režim izmjene svjetala biti prilagođen smanjenom obimu prometa - istaknuo je Goran Kos.
U Policijskoj upravi međimurskoj domena prometne sigurnosti u nadležnosti je Alenke Hošnjak koja je istaknula da su svi mjerodavni uključeni u ovaj projekat uzeli obilje podataka pri donošenju procjene najboljeg prometnog rješenja.
- Uzeti su u obzir podaci o broju vozila, pješaka i biciklista, međunarodnoj važnosti navedene dionice te činjenici da rastući promet potencira situacije visokih rizika. Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa RH s ovim smo se projektom obraćali više puta i bili odbijeni, no, i upornost i naši argumenti naišli su na plodno tlo, pa će uskoro biti i realizirani - rekla je Alenka Hošnjak.
Što se zbiva u Ulici J. Bedekovića?
Na ovim je poslovima u Gradu Čakovcu bio angažiran i Dražen Barić iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, a svi govornici na konferenciji za novinare po završetku su se uputili u Ulicu Josipa Bedekovića u Čakovcu. Na toj adresi radi Vrtić Maslačak, pa su predstavnici struke željeli steći uvid u moguća prometna rješenja s obzirom da nema usporivača prometa koji bi pridonijeli sigurnosti djece i roditelja koji koriste ustanovu.
- O ovoj smo lokaciji više puta razgovarali s Gradom Čakovcem, pogotovo posljednja dva mjeseca. Želimo da i Goran Kos pogleda poziciju te nam sugerira moguća rješenja - rekla nam je na licu mjesta Alenka Hošnjak, dok su Zoran Vidović i Dražen Barić potvrdili da će u najkraćem mogućem roku i ta pozicija biti adekvatnije riješena u smislu sigurnosti svih sudionika prometa, pa tako i svih onih koji u Maslačku provode svoje radno i dnevno vrijeme.
A. Ličanin

Izvor: 2989