Arhiva 04.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Čakovec središte mladih vatrogasaca Hrvatske

U petak i subotu 29. lipnja 2014. godine Čakovec (Vatrogasna zajednica Međimurske županije) je bila domaćin oko 1400 pripadnika vatrogasne mladež te njihovih voditelja, mentora i navijača na 11. Državnom natjecanju vatrogasne mladeži RH. Davne 1998. godine VZMŽ je također bila domaćin Državnog natjecanja mladeži i tada su se Međimurci pokazali izuzetno spretnim i odličnim organizatorima, a u što su se svi nazočni mogli uvjeriti kako im ne nedostaje elana, spretnosti i želje za prikazivanjem Međimurja i Čakovca kao jedne od najljepših krajeva lijepe naše gdje su uvijek svi dobro došli i mogu se osjećati kao kod kuće.
 
U natjecanju provedenom na odlično pripremljenom terenu, savršenim uvjetima sudjelovalo je 107 odjeljenja iz svih krajeva lijepe naše kao i gostujuće ekipe iz Austrije i Mađarske. Državno natjecanje vatrogasne mladeži kruna je ciklusa kojem prethode brojni treninzi, ali i kvalifikacije na lokalnoj i područnoj razini, te je sam dolazak na ovako veliku smotru vrijedan spomena i ponosa društva i natjecatelja.
 
Natjecanje je vodilo 40 vatrogasnih sudaca iz svih krajeva lijepe naše, od kojih 8 vrhunski i sa iskustvom iz Međimurske županije vrijedno spomena; Mladen Kanižaj, Zlatko Orsag, Tihomir Trupković, Damir Novak, Jadranka Sermek, Robert Ban, Nikola Besedić i Srečko Mrazović. Tu svakako spada i tehnička služba na čelu sa voditeljem Željkom Besedić te Dragutinom Truković kao voditeljem redarske službe, a što je sve koordinirao županijski zapovjednik Ivan Krištofić.

 Međimursku županiju na ovom je natjecanju uspješno zastupalo 6 odjeljenja u kategorijama muški DVD Mačkovec, DVD Gardinovec i DVD Sveta Marija, a u kategoriji žene DVD Gardinovec, DVD Žiškovec i DVD Peklenica.

 


U kategoriji žene Gardinovcu 3. mjesto
 

U kategoriji ženske mladeži nastupilo je 51 odjeljenje. Državnim prvakinjama postale su članice DVD-a Bedekovčina, dok su predstavnice Međimurske županije također postigle vrhunske rezultate plasmanom među prvih 10 u državi. Tako je na 3. mjestu bilo odjeljenje DVD-a Gardinovec sa osvojenih 1043,52 boda, na 6. mjestu DVD Peklenica sa 1039,78 bodova i na 7. mjestu DVD Žiškovec sa 1039,47 boda.
 

Sreća i peh u muškoj kategoriji
 

U muškoj kategoriji nastupilo je 56 odjeljenja, a najbrži su bili iz susjedne županije DVD Novi Marof. Međimurcima također postolje i to 3. mjesto. DVD Mačkovec je sa 1051,86 bodova bilo dovoljno da se popne na postolje i okiti brončanom medaljom. Ostala dva Međimurska predstavnika također su bila odlična, ali sa nešto manje sreće. Tako je DVD Gardinovec zauzeo 12. mjesto sa 1040,34 bodova, a DVD Sveta Marija 18. mjesto sa 1032,93 boda.

Prve plasirane ekipe u svakoj kategoriji izborile su plasman na 20. Međunarodnu vatrogasnu olimpijadu (CTIF) koja će se održati u Poljskoj iduće godine. Prve tri ekipe dobile su i vrlo vrijedne novčane nagrade iz budžeta Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
Nazočne sudionike natjecanja i brojne okupljene posjetitelje na početku proglašenja rezultata pozdravili su visoki gosti na čelu s izaslanikom predsjednika Republike Hrvatske general Miroslav Kovač, Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, čelnici Međimurske županije, predstavnici grada Čakovca, predsjednik HVZ-a Ante Sanader, Načelnik HVZ-a Željko Popović, predsjednik VZ Međimurske županije Mario Medved te mnogi drugi koji su uveličali ovom spektaklu na stadionu SRC Mladost u Čakovcu gdje su se Međimurci opet ''upisali'' u povijesnu knjigu vatrogastva.

 

Galerija fotografija s 11. Državnog natjecanja vatrogasne mladeži:

 

http://www.medjimurje.hr/fotogalerija/11-drzavno-natjecanje-vatrogasne-mladezi