Arhiva 22.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

ČAKOVEC: Tko će graditi novu zgradu uprave?

Gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon na posljednjoj je sjednici svog stručnog kolegija uputio javni poziv onima koji bi mogli biti zainteresirani za izgradnju, a pritom u prvom redu za financiranje, nove upravne zgrade Grada Čakovca, da svoj interes i iskažu. Da bi se moglo graditi, potrebno je donijeti i izmjene GUP-a Grada Čakovca – ovo je također dio gradonačelnikovog poziva. Lokacija s kojom se računa je sadašnje parkiralište “kod MTČ-a”, načelno već odavna rezervirana za ovu namjenu. Kao mogućnost, u obzir se uzima i postor oko Macanovog doma i autobusnog kolodvora, ali je ona manje pogodna jer je opterećena imovinsko-pravnim problemima, a do izgradnje novog, GUP-om je određeno da bude autobusni kolodvor i prostor za sport i rekreaciju. Još od 2009. godine susrećem se s upitima o tome, bilo ih je barem tri, a gradska uprava ima i potrebe za novim prostorom, obrazložio je Šalamon osnovne razloge svoje odluke. U sadašnju bi zgradu trebalo dosta ulagati, u obnovu krovišta i deke, a prostor ionako ne zadovoljava sve potrebe, obrazložio je Šalamon. Već je sada pomalo tijesno, a u proljeće će još trebati prihvatiti nekoliko ljudi iz ŽUC-a. Ni vijećnica nije funkcionalna - vijećnici nemaju mjesta, novinari nemaju mjesta. Jedan razlog za novi prostor morao bi i oporbu odmah pridobiti za ovu stvar - kad budu nekakve prezentacije, projektori svijetle u oči oporbe, rekao je Šalamon, već zakoračivši na teren šale. Ali jedna dimenzija projekta posve je ozbiljna - procjenjuje se da bi izgradnja koštala između 60 i 100 milijuna kuna. Načelno prisutna mogućnost da se Grad u nju upusti sam jest nije i praktična. Novca nema, zato se traži investitora s kojim bi se za početak dogovorilo model partnerstva. Osnova je spremnost Grada da uloži zemljište i investitoru izađe ususret odricanjem od komunalnog doprinosa, a traži da dobije ukupno 1.350 kvadratnih metara korisne površine uredskog i drugog prostora. Uspije li se namjeru pretvoriti u konkretan projekt i u gospodarski krvotok uključiti procijenjenih 60 do 100 milijuna kuna, bila bi to korisna stvar, rekao je Šalamon. Zaključio je upozorenjem, za svaki slučaj, da se ovim njegovim potezom još ne donosi nikakva odluka, već se poziva na ozbiljan razgovor. Diskusije će biti već ovog četvrtka - tekst odluke upućen je i Gradskom vijeću na raspravu. Onaj pravi, konkretan razgovor vjerojatno neće početi i završiti brzo – oporbi u Gradskom vijeću još će neko vrijeme projektori svijetliti u oči.
D. Kovač

Razina stipendiranja studenata bit će održana

Politika Grada Čakovca u stipendiranju studenata ne mijenja se, razina podrške ostaje ista usprkos iskušenjima krize. Na temelju rang-liste tražitelja stipendija koju je gradonačelnik Branko Šalamon sa svojim suradnicima utvrdio na posljednjoj sjednici svog stručnog kolegija, potpisat će se 106 novih ugovora o stipendiranju. Stipendije će dobiti svih 62 studenata koji su zadovoljili kriterij uspjeha, prosjek ocjena u srednjoj školi od 4,5, a ove je godine reaktivirana i kategorija stipendije temeljem socijalnog statusa koju će dobiti 10 studenata. Stipendije će dalje dobivati i 34 post-diplomaca koji su također morali zadovoljiti kriterij uspjeha s ocjenom od najmanje 3,5 te će potpisati anekse svojih ugovora. Grad će ove godine imati ukupno 343 stipendista, što je na razini prošle godine, uz ukupan fond stipendiranja od 2,65 milijuna kuna.(k)

Kandidati za NO “Stanorada”
U Nadzorni odbor Gradskog poduzeća “Stanorad” potrebno je izabrati dva nova člana, u izvanrednoj proceduri, zbog smrti dvojice članova. Nakon provedenog javnog natječaja, utvrđena su dva kandidata - Zdravko Kovačić i Bruno Trstenjak, oba iz Čakovca. Odluku o imenovanju donijet će Gradsko vijeće na sjednici ovog četvrtka, 24. studenoga.(k)

Proračun za 2013. godinu 109,6 milijuna kuna

Gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon utvrdio je prijedlog proračuna za iduću godinu u iznosu od 109,6 milijuna kuna, a i projekciju proračuna za 2013. godinu s iznosom od 102 i pol milijuna kuna, i za 2014. godinu s iznosom od malo manje od 103 milijuna kuna. Proračun za iduću godinu uravnotežen je i odraz je stanja u širem okruženju, rekao je Šalamon na sjednici svog stručnog kolegija održanoj u četvrtak, 17. studenoga. Njime će se bitno smanjiti proračunski manjak, dok za ovu godinu ostaje zadatak ne povećati ga, rekao je. Kao značajku proračuna za iduću godinu istaknuo je da on donosi ipak određeno povećanje ulaganja – prostor će se za to otvoriti time što se Grad rješava obveze kredita na godinu dana, koji inače uredno servisira. Uz prijedlog proračuna za iduću godinu s projekcijom za još dvije godine utvrđeni su i prateći programi izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture te javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnoj zaštiti. Gradsko vijeće o ovim će prijedlozima raspravljati na sjednici sazvanoj za četvrtak, 24. studenoga.
(k)

Izvor: 2952