Arhiva 26.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ČAKOVEC: Tko vraća kredit za reflektore?

Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Čakovca opet se življe raspravljalo o grad-skim financijama, a uz njih, tema je bilo izvršenje gradskog proračuna u prvom polugodištu. Ostvareni su temeljni prihodi od poslovanja od 41,2 milijuna kuna (godišnji plan je 104,8 milijuna) i minusom u financijama Grada od 11,2 milijuna. Vijećnik Kristijan Babić (HSLS) imao je prijedlog kako smanjiti opterećenje za proračun:
- Kamate kredita za infrastrukturu na stadionu dosta opterećuju glavnicu koja istječe krajem 2017. godine - za prvih šest mjeseci bile su u prosjeku 8,39 posto. Možemo li danas izglasati zadatak stručnim službama Grada, na čelu s gradonačelnikom, da se razgovara s financijskim sektorom i izvidi mogućnost poboljšanja uvjeta ovog?
Babić je obrazložio da će kamate vjerojatno rasti, zbog općih okolnosti, a time i opterećenje za gradski proračun. Vjerujem da postoji zainteresiranost kod drugih banaka, pa neka se proba razgovarati, rekao je.
- Prijedlog o kreditu je dobar, lijep i pametan - odgovorio je gradonačelnik Branko Šalamon, ali odmah dodao i zašto mu nije prihvatljiv - ljepoti, dobroti i pameti usprkos. On ne uzima u obzir neke stvari, kako je rekao:
- Kredit smo dobili na tržištu, natječajem, i teško možemo bilo mi, bilo banka mijenjati uvjete. Vodimo računa da kamata bude što niža i uspoređujemo našu obvezu s onim što je izglasano i što je odobrilo Ministarstvo financija, ali ne možemo sada zatražiti novi natječaj s novim uvjetima, ne možemo dobiti kredit za otplatu kredita. Ako se situacija pogorša, ne znam koja će banka biti spremna dati bolje uvjete od sadašnjih. Nema razloga da ne razmišljamo i o tome, ali donositi odluku da se gradonačelnika zaduži da to riješi naprosto je nemoguće jer je Vijeće odlučilo da se uzme kredit takav kakav je i da ga se otplaćuje u režimu kakav je. I u tome imamo kamate niže nego su komercijalne.
Kristijan Babić uzvratio je da nije uvjeren. U raspravu su onda nekako ušle slike iz Starog zavjeta.
- Koliko je meni poznato, osim deset zapovjedi, ništa drugo nije isklesano u kamenu - rekao je Babić.
- Za mene niti deset zapovijedi nisu svetinja - upadicom (zacijelo ne posve preciznom) odgovorio je Šalamon.
- Za mene jesu - jednako je brzo odgovorio Babić, ali i dodao:
- Riječ je o ugovoru, a oni su stvar dogovora, bar iz moje prakse, dvostrani su akti. Ne vjerujem da ste iscrpli sve pregovaračke moći i da mi ovog trenutka, bez da ste išta poduzeli, možete reći da to ne može. Volio bih da se o ovome donese zaključak, da se o njemu glasa, pa makar ja bio jedini koji će biti za njega.
Šalamon je ustrajao:
- Ne želim da Vijeće mene obveže na nešto što ne mogu ispuniti jer to propisi ne dopuštaju, a da me se kasnije proziva što to nisam riješio. Za mene je ugovor uvjek predmet rasprave i mi tražimo rješenja, ali ne mogu preuzeti obvezu.
Podsjećanjem da je kredit preuzeo Ekom, a ne Grad, u raspravu se uključio predsjednik Vijeća Gordan Vrbanec, ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Ekoma.
- Uprava poduzeća, a posebno šefica računovodstva, neprestano je u kontaktu s bankom i traži mogućnost smanjena kamata. One se i jesu stalno smanjivale, istina u minimalnim postocima. Razlog je što se kredit redovno otplaćuje, a i Ekom je svih ovih godina poslovao pozitivno – i to utječe na kreditni rejting i na kamatu. Uzimanje novog kredita moglo bi donijeti nove troškove, i to treba uzeti u računicu, ne samo da će kamata biti niža pola posto.
Babić je odgovorio da prijedlog ne znači nametanje obveze, ali i istaknuo da obveza kredita zapravo stoji na Gradu. Šalamonovo obrazloženje da je važna razlika između toga da Grad plaća kredit i toga da daje kapitalne donacije Ekomu koji onda vraća kredit odbacio je i Renato Slaviček (također HSLS).
- Vijećnik Babić dao je prijedlog u dobroj vjeri, vi se bavite semantikom, lovite se za točku i zarez. Prihode ostvarene na tržištu Ekom troši na redovno poslovanje koje je uredno i čvrsto, ali činjenica je, ne razglabajući sad trebaju li nam reflektori na stadionu ili ne, da kredit otplaćujemo iz gradskog proračuna.
Babićev prijedlog na kraju nije išao na glasanje, a i izvješće o polugodišnjem ostvarenju gradskog proračuna usvojeno je s pet glasova protivljenja oporbe, HDZ-a i HSLS-a.

Dražen Kovač

Izvor: 2987