Arhiva 23.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Čakovec ugošćuje mlade znanstvenike

Institut sinergije znanosti i društva koji u Čakovcu vodi astrofizičar prof. dr. sc. Dejan Vinković organizator je i domaćin jedinstvenog susreta koji će u Čakovcu biti održan u subotu, 24. svibnja. U Centru za kulturu i zgradi Scheier bit će održana smotra učeničkih radova iz područja fizike, kemije, biologije, astronomije i arheologije. Gosti Čakovca bit će djeca iz cijele Hrvatske, sa svojih osamnaest radova.
Zacijelo intrigira i najava da će u okviru smotre biti prezentirani atraktivni eksperimenti iz fizike za posjetitelje, održane dvije hologramske prezentacije i javna predavanja o matematici, fizici i astronomiji.
Dolaze i dr. sc. Ivica Puljak koji će govoriti o otkriću Higgs bozona u CERN-u, a iz SAD-a dolazi dr. sc. Mario Jurić koji će govoriti o LSST - vodećem američkom astronomskom projektu pretraživanja noćnog neba.
- Projekt o kojem će Mario Jurić govoriti težak je pola milijarde dolara, a on u njemu ima jednu od vodećih uloga. Uz dvojicu vrlo uspješnih znanstvenika koji će biti gosti ove smotre, važno je reći da će učenici demonstritrati svoje radove posjetiteljima i Povjerenstvu koje čine znanstvenici i stručnjaci s više fakulteta i instituta, uključujući i FER, splitski FESB, Institut Ruđer Bošković, zagrebački PMF i Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, najavljuje Dejan Vinković.
Aktivnosti učeničkih prezentacija počinju u 9.30 sati, a predavanja u 11. Uz Institut sinergije znanosti i društva, glavni organizator je Međimurski IT klaster, uz pomoć niza partnerskih institucija i udruga. Pokrovitelj je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
- Bilo bi nam drago da što više građana dođe i pogleda te radove jer se kod nas praktični radovi učenika jako marginaliziraju, umjesto da budu okosnica učenja u školama. Bit će to “simulacija” prave znanstvene smotre u čiju je pripremu uključeno 30 znanstvenika iz cijele zemlje i dijelom iz inozemstva, zaključuje Dejan Vinković.(al)

Izvor: 3082