Arhiva 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

ČAKOVEC - Vlado Sabol: Gradski čelnici nemarni su i neodgovorni

Olujno nevrijeme koje je u srijedu zahvatilo Međimurje bilo je ujedno „kap koja je prelila čašu“ supružnicima Nadi i Vladi Sabolu - vlasnicima Galerije Sabol - Art box, smještene u Ulici kralja Tomislava, na broju 17. Njihova galerija umjetnina vezana je uz zgradu čakovečke gradske uprave. Upravo najbliži susjedi su ti koji im već godinama zadaju „glavobolju“.

- I bivši i sadašnji gradski čelnici naprosto nas ignoriraju. Neodgovorni su i nemarni i ne šljive nas pet posto. Nikako ne mogu dobiti prijam, da sjednemo i porazgovaramo, ogorčeni su Sabolovi.

U čemu je problem?

Zgrada gradske uprave u izrazito je lošem stanju. Njezinu sanaciju iz Grada sporadično najavljuju već godinama, no, od toga još uvijek nema ništa. Dok pada kiša, sve se slijeva na krov objekta galerije Sabol, zbog čega su pretrpjeli višestruku štetu. Ni njihov krov nije nov, no, kako ističe Vlado Sabol, i sami gradski „majstori“, odnosno, djelatnici tvrtke koja obavlja sitnije popravke na zgradi gradske uprave priznali su mu da „ne bi bilo problema ako bi Grad obnovio svoju fasadu, žljebove i opšave“.

- Prošle godine u srpnju potpisali smo sporazum s gradskom upravom po kojem se ubrzo trebalo krenuti u sanaciju, no, nije poduzeto ništa. Propala im je „hemplata“, voda iz hrđavih žljebova teče na sve strane u potocima, a fasada im se na više mjesta odvojila od cigle. Kišnica ulazi u to i sve se slijeva na naš objekt, isto kao i iza opšava. Ništa ne pomaže ni to što sam već više puta „kitao“ spojni dio između dvije zgrade. U srijedu, za vrijeme oluje, bio sam na krovu, i to u trenutku dok je u žlijeb udario grom. Nisam imao izbora, morao sam zaštititi svoj objekt, kupio sam i ceradu  - sve kako bih spriječio novu štetu, priča Vlado Sabol.

Jako dobro pamti i nevrijeme koje je pogodilo Čakovec 30. lipnja ove godine: Kišnica iz „gradskog“ žlijeba tad je prodrla do našeg vanjskog alarma koji se, naravno, pokvario, a ostali smo i potpuno bez struje. Parket nam je svaki put namočen. Zapravo svaki dan, na kraju radnog vremena sa zidova mičemo slike, kako u noći ne bi pala kiša i uništila ih. Ovo je neizdrživo.

Početak sanacije?

U svemu ga, kao i njegovu suprugu, najviše ljuti to što ih, ističu, ignoriraju sva trojica gradskih čelnika - i gradonačelnik Stjepan Kovač i njegovi zamjenici Mario Medved te Romano Bogdan.

- Da su barem ovih dana, dok su se svi veselili Porcijunkulovu, došli upitati kako smo, jesmo li pretrpjeli štetu. Pokraj nas, najbližih susjeda prolaze kao pokraj turskog groblja, što me boli i kao čovjeka, žali se Nada Sabol. Bračni par doznao je da bi sanacija dijela zgrade gradske uprave navodno trebala početi već idući tjedan, pri čemu posebno zahvaljuju angažmanu gradskih službenika Davida Vugrinca i Zdravka Janušića.

- To, međutim, naš problem ne rješava do kraja. Nadamo se da će se zgrada sanirati kako nalaže struka. Ovaj jad i čemer morali smo podijeliti s javnosti i na kraju se pitamo koja je svrha postojanja gradske uprave. Služiti samima sebi ili svim građanima i poduzetnicima, ističu iz galerije Sabol koja u Čakovcu posluje 25 godina.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3093