Arhiva 11.11.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

ČAKOVEC: Vlaga iz zidova prijeti djeci!

Za pomoć nam se obratila Čakovčanka Gabrijela Kraljić, nezaposlena samohrana majka dvoje djece u dobi od 8 i 11 godina. Sedmu godinu koristi stan u centru Čakovca (u zgradi do Scheierovog zdanja) koje s pročelja izgleda - oku vrlo ugodno. Mnogi Čakovčani nisu ni svjesni stanja zgrade iznutra, o čemu tek sluti izgled dvorišne strane. Stambene prostore koristi 10-ak korisnika, a Gabrijela Kraljić živi u stanu u prizemlju koji je ove jeseni vlaga posve opsjela. Plijesan i gljivice prijete zdravlju ukućana, među kojima je i Gabrijelin 11-godišnji sin koji boluje od dijabetesa:
- Kad sam sa sinom boravila u zagrebačkoj klinici, liječnici su me pitali u kakvim uvjetima živimo. Nisam skrivala činjenicu da je stan vlažan, na što me doktorica pitala ima li vodstvo našeg grada srca? Strahujem za sina jer je njegovo zdravlje ionako načeto bolešću, a istovremeno se bojim i da mi ne oboli osmogodišnja kćerka. Mjesto za spavanje namještam im uz zid koji je koliko-toliko u boljem stanju. Međutim, u stanu više nema niti jednog zida koji nije povukao vlagu. Svake godine malamo, ali uzalud. Vlaga začas probije novi sloj boje - kaže Gabrijela koja s ukućanima najam stana Gradu, po novoj cijeni, plaća 316, umjesto dosadašnjih 150 kuna. Za nove stanove u čakovečkoj Loki nije konkurirala jer joj je cijena od 600 kuna, kaže, nedostižna.
U dva navrata su se obraćali u Grad Čakovec usmenom zamolbom da im se pomogne riješiti problem vlage, no bez uspjeha. Već na ulaznim vratima stana koji koristi Gabrijela prisutnost vlage - guši.
POKRENIMO AKCIJU SOLIDARNOSTI
U razgovoru s gradonačelnikom Brankom Šalamonom saznajemo da nije riječ o problemu, nego o ponoru!
- U stambenim prostorima u ovoj zgradi živi 10-ak korisnika i vlaga je problem cijelog objekta koji ne možemo u potpunosti riješiti ne uložimo li u sanaciju 30-ak posto vrijednosti cijelog objekta. Grad samo upravlja ovom zgradom do povratka vlasniku, što je, na žalost, sljedeća dimenzija ovog problema. Isto tako, sanacija samo jednog stambenog prostora u ovom objektu neće riješiti teškoće s vlagom. Iduće godine planiramo određena ulaganja u održavanje takvih objekata u gradu. Međutim, ovog trenutka ne znam kojim redoslijedom i u kojem omjeru. Cijene koje ljudi plaćaju za najam tih stanova su toliko niske da time pokušavamo ostaviti mogućnost da sami ulažu i koliko god mogu povise standard života. No, riječ je o populaciji, kao i u ovom slučaju, koja iznimno teško živi i kojima je i 600 kuna najma za nove stanove u Loki previše. Zato i pristaju na jeftine smještaje koje možemo ponuditi iako je na nekim lokacijama riječ o krajnje lošim uvjetima. U ovakvim stambenim smještajima nailazimo i na situacije u kojima korisnici sami dodatno zapuštaju i devastiraju prostore u kojima žive ili pribjegavaju aktivnostima na štetu susjeda - kaže gradonačelnik Šalamon i predlaže:
- Ovo je samo jedan primjer u nizu koji pokazuje da treba senzibilizirati ljude i vidjeti može li se što učiniti uz veći angažman cijele zajednice. Predlažem da pokrenemo akciju solidarnosti u koju bi se uključio i Grad Čakovec te participirao u troškovima djelomične sanacije kako bi se barem donekle poboljšali uvjeti ljudima u ovoj zgradi - kaže gradonačelnik Šalamon.
NADA U ODJEK
U komunalnom gospodarstvu Grada Čakovca Zdravko Janušić pojašnjava nam da bi se hitnim zahvatima moglo ublažiti stanje.
- Nužni su hitni krovopokrivački zahvati te ostali zahvati u objektu vezani uz nužnu sanaciju vlage. Kad govorimo o materijalu, uz cement su potrebna i dvokomponentna ljepila i hidrosmjese. Svatko tko je u građevinskoj struci znat će o čemu se radi, a ako akcija naiđe na odjek, bit će to lijep primjer uključivanja i sluha šire zajednice - kaže Zdravko Janušić.
Pozivamo sve zainteresirane koji su u mogućnosti donirati materijal ili pomoći u nekom drugom obliku da nas kontaktiraju u uredništvo lista Međimurje na broj telefona 638-996 (Željka Drljić), kako bismo prikupili podatke te ih proslijedili nadležnima u Gradu radi daljnje koordinacije.
Željka Drljić
Snimio D. Lesar

Izvor: 2898