Arhiva 11.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

ČAKOVEC: Zaoran prvi "gradski vrt"

Projekt Gradski vrtovi, kakav se već provodi u pojedinim hrvat-skim gradovima, započeo je i u Čakovcu. U utorak, 1. travnja zaorano je 300 kvadratnih metara livade kod stambene zgrade u vlasništvu Grada Čakovca - u Ulici Dragutina Domjanića, u kvartu Loka. Tamošnji stanari, koji žive u takozvanim socijalnim stanovima koje im je ustupio Grad, a radi se mahom o nezaposlenim osobama ili umirovljenicima, imaju prilike obrađivati vlastite povrtnjake te tako pridonijeti svojim kućnim budžetima.
- Proveli smo anketu i zasad je 12 stanara izrazilo namjeru da uzgaja povrće za vlastite potrebe. Donirat ćemo im i sjeme , a parcelu ćemo ograditi, kako bi nasad bio zaštićen od krađa, ali i pasa lutalica. No, to je tek početak, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač na „službenom“ otvorenju radova.
Na području Loke nalazi se, naime, još 5 hektara šikare koja će, kako je najavio gradonačelnik, uskoro biti iskrčena te će zemljište svim građanima s područja grada koji žive u stanovima biti ponuđeno za obrađivanje.
- Boravit će u prirodi te ujedno raditi nešto korisno za sebe, istaknuo je.
V. Kelkedi

Milan Mikulić
- Samohrani sam roditelj dvoje djece, u mirovini. Dosad smo svo povrće koje nije jeftino kupovali, pa će nam uzgoj vlastitog znatno pomoći, odnosno smanjiti troškove ionako skupog života.
Zlatko Škvorc
- I ja i supruga smo nezaposleni. Imamo malodobnu kćer. Ovakav povrtnjak jako će nam dobro doći. Malo se bojim i mogućih krađa, no, vjerujem da će postaviti i ogradu, kako bi se to ublažilo.
Željko Grabar
- Pozdravljam ovakvu ideju i inicijativu Grada Čakovca. I ja sam nezaposlen, stanujem sa suprugom i dvoje djece. Potpuno je jasno koliko će nam vlastito povrće pripomoći kućnom budžetu.
Marina Krušić
- Nezaposlena sam, kao i moj nevjenčani suprug, a roditelji smo 5 curica. Teško je živjeti od 700 kuna socijalne pomoći. Sretni smo što ćemo obrađivati svoj vrt iako u Loki ima još dosta problema.

Izvor: 3076