Arhiva 12.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

ČAKOVEC: Zašto se u Perivoju ništa ne smije?!

U srijedu, 28. prosinca 2011. održana je sjednica Skupštine Turističke zajednice Međimurske županije na kojoj su članovi tog tijela prihvatili program rada i financijski plan za 2012. godinu. Uz izvješće za godinu iza nas, a kao uvertira diskusiji o predstojećem razdoblju, povedena je rasprava koju je iniciralo izlaganje Gordana Vrbanca, predsjednika Turističkog vijeća TZ-a Grada Čakovca.
Ako je suditi po onome na što se osvrnuo Vrbanec, u najljepšem parku kontinentalne Hrvatske za 2011. godinu uskoro se više ništa neće smjeti događati. Govornik se referirao na negativno rješenje županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo kojim je odbijen zahtjev TZ-a Čakovca da se božićnim žaruljicama okiti stara akacija u Perivoju Zrinskih i priredi prigodan performans. Želja da se na taj način u park uvede novi sadržaj, uljepša njegova vizura i podari dodatna nota božićno-novogodišnjeg ugođaja - ostala je bez sluha druge strane.
- Obrazloženje Upravnog odjela za zaštitu okoliša govori da “predmetna radnja nije vezana uz tradiciju čakovečkog i međimurskog kraja i ne pridonosi očuvanju i zaštiti prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti bitnih za Perivoj Zrinskih”, što je izvan domene kojom se bavi ovaj upravni odjel. Takve bi kvalifikacije mogao dati odjel koji se bavi kulturom i baštinom, a ne zaštitom okoliša. Pitam se, čemu naši programi usko povezani s Perivojem kad se u njemu uskoro ništa neće smjeti događati? U njemu priređujemo dio Porcijunkulova, konjički turnir, osmišljavamo dio dionice biciklističke staze u projektu Mura-Drava bike. Čemu programi ako Upravni odjel za zaštitu okoliša neće dopuštati da se oni i dalje događaju na mjestu na kojem se već tradicionalno odvijaju - rekao je, među ostalim, Gordan Vrbanec dodajući da je traženje odobrenja kod Upravnog odjela za zaštitu okoliša poštivano u skladu s novim zakonskim normama.
Župan: Mišljenje naše pročelnice
nije primjereno
Negativno rješenje županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo, koje potpisuje pročelnica Sandra Golubić, predugačko je za interpretaciju u novinama, no, valja reći kako se ono doista bavi nečim što je izvan konteksta njegove nadležnosti. Pročenica Golubić u rješenju se bavi običajima, blagdanskim stolom, licitarskim srcima, tipičnim hrvatskim suvenirima na božićnom drvcu i drugim. Tek u rečenici, dvije pročelnica se poziva i na mišljenje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima koje je također negativno.
Zadržavanje nepromijenjenog stanja i potpuni izostanak otvorenosti za nove ideje i sadržaje kritizirao je i župan Ivica Perhoč, kao predsjedavajući županijske Turističke zajednice. Stara akacija, gacija - kako je kolokvijalno zovemo, po županu je trebala biti prigodno okićena uz Božić.
- Naš odjel pokazao je da nemamo sluha za nešto što moramo zajednički odraditi. Pročelnica svojim potpisom odgovara za ovo obrazloženje iako mislim da ono nije primjereno jer se bavi tradicijom, a ne predmetom upita čakovečke Turističke zajednice. Kite se gradovi, zgrade, borovi, stabla bjelogorice na najrazličitije načine. Neki su tradicionalni, neki moderni, ali se kite. Bespredmetno je govoriti o tradiciji jer bismo onda na akaciju trebali staviti salone i jabuke. Moja kolegica Golubić nije se zapitala što se u Perivoju događa za vikenda, ali je zabranila da se dogodi nešto lijepo poput kićenja akacije - istaknuo je, među ostalim, župan Perhoč.
U konačnici, Gordan Vrbanec najavio je žalbu na rješenje Upravnog odjela za zaštitu okoliša koja je u trenutku pisanja ovog priloga već i predana nadležnima.
Razočarani
statusom quo
Direktorica Turističkog ureda u Čakovcu Ivana Maltar žalbom je dodatno argumentirala odbijene zahtjeve. Poziva se na Zakon o zaštiti prirode koji na zaštićenom području dopušta zahvate i radnje koji ga ne oštećuju i ne mijenjaju mu svojstva. “Sporno” kićenje akacije i prostor oko nje ne bi ugrozili niti devastirali ovaj spomenik parkovne arhitekture. Namjera da se građanima Čakovca i njegovim gostima ponudi sadržaj koji bi, uz ukrašavanje, obuhvatio i atraktivan performans nije zadirala u nepovredivost zaštićenog dijela urbane zelene zone.
- S našeg aspekta, gacija nije samo “staro korijenje”, nego je već desetljećima simbol Čakovca i spomenik koji su oblikovali priroda i vrijeme. Jedno je vrijeme gacija noću bila osvijetljena što joj je davalo još čudesniji izgled, a tu čudesnost i ljepotu pokušali smo nakratko vratiti performansom, dok bi gacija već iduće jutro “živjela svoj stari život” - ističe, među ostalim, Ivana Maltar u žalbi na rješenje ističući razočaranje zbog izgubljenog vremena u kojem se ovaj program nije realizirao.

A. Ličanin

Izvor: 2959