Arhiva 05.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Čakovečki franjevci u amazonskim prašumama Perua

Nakon što je čakovečke vjernike posljednjih godina u nekoliko navrata posjetio jedan neobičan hrvatski franjevac – biskup u Peruu mons. Gerard Žerdin – kako bi ih upoznao s radom u misijama u toj dalekoj južnoameričkoj zemlji na pacifičkoj obali, nedavno se dogodio još jedan zanimljiv posjet. Na poziv biskupa Žerdina, koji od 2003. g. upravlja apostolskim vikarijatom u San Ramonu u Peruu, na putovanje preko Atlantika uputila su se četiri franjevca, i to dva Međimurca: provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak i župnik čakovečke „južne“ Župe sv. Antuna Padovanskog fra Antun Jesenović te dvojica na službi u čakovečkoj Župi sv. Nikole: župnik i gvardijan fra Stanko Belobrajdić i kapelan fra Josip Vukoja.
Dva velika povoda za putovanje
Njihovo putovanje od 6. do 17. srpnja nije bilo „turističko“, već su imali dva velika povoda i razloga za posjet zemlji koja ima 27 milijuna stanovnika i u kojoj živi zajednica od 5.000 Hrvata. Tijekom njihova boravka, biskup Žerdin, koji je ujedno član Hrvatske franjevačke provincije, a uz Čakovec je vezan svojim djetinjstvom budući da je 1950. g. rođen u Prekmurju, za đakona je zaredio fra Petra Horvata koji je rodom iz Župe sv. Antuna u Čakovcu. Ujedno je blagoslovljen “hrvatski paviljon” Sveučilišta Nopoki u Atalayi koji je za peruanske Indijance osnovao, organizirao i vodi ga sam biskup Žerdin, a za njegovu gradnju u nekoliko su navrata priloge darovali i čakovečki vjernici.
O dojmovima s putovanja upoznaje nas gvardijan Belobrajdić:
- U Limu, glavni grad Perua, stigli smo 6. srpnja na večer te prespavali u misijskom centru koji se nalazi u sklopu franjevačkog samostana. Sljedećeg dana pošli smo avionom u Cusco, moderan grad koji se nalazi na temeljima staroga grada Inka. U kratkom razgledanju grada, koji se nalazi na visini od 3.500 metara, brzo smo osjetili umor i vrlo rano pošli na počinak. Zatim smo 8. srpnja krenuli u sveti grad Inka Machu Picchu koji smo razgledali te se na večer vratili u Cusco, da bismo se sljedećeg dana, nakon posjeta franjevačkom samostanu, mise u franjevačkoj crkvi i doručka s franjevcima te razgledanja grada, u poslijepodnevnim satima vratili u Limu.
Prešli Ande vozilom!
Već idućeg dana, u subotu franjevci putnici krenuli su automobilom od Lime do San Ramona, sjedišta apostolskog vikarijata. Putovanje je trajalo devet sati i na tom putu prešli su Ande na visini od čak 4.820 metara.
- Uslijedilo je, 11. srpnja, putovanje do Mazamari, misijske postaje u kojoj uz župnika djeluju i časne sestre koje tamo vode školu za oko 300 djece. Od njih je 160 smješteno u tom đačkom domu koji posjeduje i veliku školsku kapelu u kojoj je bilo slavlje ređenja fra Petra Horvata za đakona – ističe gvardijan.
Fra Petar Horvat član je Hrvatske franjevačke provincije i nalazi se na studiju u Chicagu u SAD-u, u kojem je na studiju treće godine teologije. U vrijeme ljetnog odmora i u pripravi za đakonsko ređenje, upućen je u apostolski vikarijat u San Ramon, a biskup mons. Gerard Žerdin uputio ga je u školu u Mazamari u kojoj je djecu poučavao engleski jezik i pripremao se za đakonsko ređenje. Đakonski i pastoralni praktikum obavljao je i u Atalayi.
Ređenje čakovečkog mladića za đakona
Ređenje je proslavljeno u punoj kapeli koju su ispunili djeca i mladi, a odvijalo se na više jezika: španjolskom, ašinka, šipipo, latinskom i hrvatskom. Posebno je dojmljivo bilo kako su djeca i mladi u procesiji iz dvorišta škole u kapelu dopratili fra Petra i prisutne svećenike. Nazočili su također franjevci Hrvati fra Remigije Mlinarić iz Samobora, koji već dugo godina radi u Peruu, i fra Stjepan Bedeniković, član hercegovačke Kustodije iz Amerike i župnik u Chicagu, te župnici misionari iz Mazamara i Atalaye. Za đakona ga je zaredio biskup Žerdin. Mladi su otpjevali svima poznate pjesme Krist jednom stade na žalu i Zdravo Djevo koje ih je fra Petar tijekom dva mjeseca naučio pjevati na hrvatskom jeziku. Nakon svete mise u školskoj dvorani, djeca i mladi priredili su fra Petru prigodan program te je priređen zajednički ručak. Fra Petar ostaje u Atalayi još mjesec dana i zatim se vraća u Chicago na završni semestar studija. Nakon diplome, vratit će se u svoju domovinu.
Šest sati vožnje u čamcu
Gvardijan nastavlja kako je ponedjeljak, 12. srpnja bio dan posebnog doživljaja:
- Već smo se se nalazili u prašumi i uputili smo se u misijski centar Atalayu. Putovali smo dva i pol sata autom neasfaltiranom cestom i šest sati velikim uskim čamcem (tzv. brodom) po rijeci Rio Tambo. U večernjim satima proslavili smo misu sa studentima sveučilišta Nopoki te prisustvovali krštenju trojice studenata. Sljedećeg dana blagoslovljen je “hrvatski paviljon” u sveučilištu Nopoki za koji su temeljni kamen položili i blagoslovili 2007. godine provincijal Železnjak i p. Josip Tretnjak, dušobrižnik naših radnika u Linzu, a rodom iz Štefanca.
Hrvatski paviljon
školovat će studente
“Hrvatski paviljon” u sveučilištu Nopoki građen je darovima vjernika iz Hrvatske koji su se sabirali u našim franjevačkim crkvama (pa tako i u Čakovcu). Paviljon nosi naziv Croacia jer je izgrađen darovima iz Hrvatske. Biskup Žerdin prisjetio se da je prije tri godine na tom mjestu bila trava, a sada se nalazi pravi mali grad mladosti i znanja.
- Bili smo ponosni i radosni što smo mogli biti prisutni na tom velikom događaju za nas, a posebno za biskupa Gerarda koji na tom učilištu sada školuje oko 200 studenata. Sljedeće godina prva generacija završit će studij i vratiti se u svoja sela, odakle su došli kako bi tamo obavljali službu učitelja i bili suradnici u misijskom radu. Bit će kršćanski animatori u svojim zajednicama i odgojitelji budućih generacija te promicatelji razvoja u svojim pokrajinama. Taj projekt važan je za našu provinciju, a i za evangelizaciju naroda i misije te dobrobit i razvoj tamošnjeg naroda. Tamo smo prepoznali što to znači biti Crkva, zajednica koja u svojoj ljubavi pomaže i čini velika djela. Još istoga dana vratili su se u San Ramon te razgledali jednostavne i skromne prostore biskupije, franjevačkog samostana i katedrale.
Od amazonske
prašume do velegrada Lime
- U Limu smo se vratili 14. srpnja te u večernjim satima krenuli u razgledavanje grada i dospjeli do katedrale u kojoj je u tijeku bila svečana euharistija u čast sv. Franje Solanskoga, franjevca, misionara Južne Amerike, povodom 400. godine od njegove smrti. Misi je predsjedao nadbiskup Lime i kardinal s pomoćnim biskupima te franjevačkim provincijalima. Na misi je bio velik broj članova bratovštine sv. Tadeja i članova ostalih bratovština.
Idućeg dana, u daljnjem razgledavanju Lime, posjetili su rodnu kuću sv. Ruže Limske i Martina iz Porresa. Obišli su franjevački samostan te posjetili turističko naselje na obali Tihog oceana koje je sada prazno jer je tamo zima i sljedećeg se dana vratili u domovinu.
- Zahvalni smo biskupu Gerardu na pozivu i vremenu koje je proveo s nama te nam omogućio da doživimo i život velegrada, budući da Lima ima 10 milijuna stanovnika, i život u prašumi rijeka Rio Tambo i Ukajali koje su sastavni dio rijeke Amazone. Posebno smo zahvalni što smo doživjeli njegov rad i rad katoličkih misionara te se uvjerili kako možemo i dalje pomagati misijske projekte, a osobito školovanje djece u misijskim centrima, seoskim školama i napose sveučilištu Nopoki – zaključio je gvardijan. (jbk)

Izvor: 2884