Arhiva 12.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ČAKOVEČKI JUG - ŽIVJETI NA RASKRIŽJU

Kad vam preko živice u dvorište ulijeću auti

Našem se uredništvu obratio građanin Čakovca Bojan Zvonar. Stanuje na Jugu, u Ulici Tomaša Goričanca, tik na raskrižju s Ulicom Ivana Sokača. Njegov je medijski apel posljednje u čemu vidi nadu da će se nešto poduzeti u vezi si-gurnosti prometa na navedenoj kritičnoj točki. Nisam željan fotografiranja, kaže nam, ali ustupa fotografije koje će puno više reći o samom problemu.
Na raskrižju dviju ulica posljedna se nesreća dogodila u zadnjim danima kolovoza, što je Bojana Zvonara ponukalo da nam se obrati.
- Više se nimalo ugodno ne osjećam u vlastitom dvorištu. Sve je počelo izgradnjom Betexa i općenito naseljavanjem Juga, čime je Ulica Tomaša Goričanca postala najprometnija u naselju. U početku su se događale manje prometne nesreće za koje smo vjerovali da su slučajnost, a danas su postale “normalna” stvar. Zadnjih petnaest godina na ovom se raskršću dogodilo preko 100 prometnih nesreća, od čega je 15 puta jedan od automobila završio u našem dvorištu ili na živici. Naravno, prilikom gotovo svake nesreće jedan od auta bi doslovno preletio preko pješačke staze, čime život svakoga u blizini biva ugrožen. Bilo je nesreća s težim ozljedama po unesrećene i materijalnom štetom, a jedan je stariji gospodin i preminuo u bolnici nakon mjesec dana od udesa. Vrhunac “slavne povijesti” ovog raskrižja događao se prije desetak godina, kad je manji kamion završio, ni više ni manje, nego - u našoj spavaćoj sobi. Sreća što u sobi nikoga nije bilo jer su komadi zida bili posvuda, a rupa od udarca bila je promjera metar i pol - prenosi nam Bojan Zvonar.
Ovome dodaje da je na stazi koja prolazi kraj njegove živice dosad promijenjeno na desetke stupova javne rasvjete koji zbog nesreća bivaju sravnati s cestom.
Oni koji su za sigurnost prometa nadležni svojedobno su učinili nešto. Postavili su jedno prometno ogledalo, po ocjeni našeg sugovornika - potpuno beskorisno i na pogrešnoj strani ceste. Potom je postavljeno i drugo ogledalo na suprotnoj strani koje bi imalo funkciju kad bi u njega vozači pogledali prije uključivanja u promet na glavnu cestu.
Treba li postaviti još ležećih policajaca?
- Nesreće su se nastavile i s gradnjom Druge osnovne škole. Postavljeni su ležeći policajci, ali to je simbolika. Više podsjećaju na zebru koju većina vozača “mudro” zaobilazi ukoliko iz suprotnog smjera ne nailazi vozilo.
Pitali smo o ovome gradonačelnika Branka Šalamona. Dobro zna o čemu je riječ.
- Postavili smo ležeće policajce i ogledala. Osjećam se nemoćno kad slušam sve te probleme, ali očito je da ćemo ponovo morati govoriti o ovom problemu - kratak je gradonačelnik.
Zagrebački kvartovi, osobito oni u kojima su smješteni vrtići i škole, bogati su ležećim policajcima znatno većih proporcija nego ovi u Čakovcu. Postavljeni su linearno, jedan do drugog, za oba smjera prometa - pa se ne mogu zaobići. Vježba za automobilske amortizere, nervozne vozače i sigurniji promet.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 2994