Arhiva 10.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

ČAKOVEČKI MLINOVI: Za pšenicu 1,1 kunu po kg

Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec u subotu, 5. srpnja započeli su otkup pšenice ovosezonskog roda. Otkup pšenice standardne kvalitete (vlaga 13,05%,  hektolitarska masa 76 kg/hl, primjese 5,0%) ide po cijeni od 1,10 kn/kg, uz odbitak 1% ulaznog kala (u cijeni je uračunat i prijevoz do silosa Čakovec).

Isplata pšenice za poljoprivredna gospodarstva je dva (radna) dana nakon predaje pšenice, na račun u banci (pri dopremi pšenice treba dati broj žiro-računa u IBAN formatu).

Pšenica se prima i na polog, pod uvjetom da je zdrava, nezaražena biljnim bolestima ili štetnicima te podobna za proizvodnju ljudske hrane. Poljoprivrednici koji žele pšenicu predati na polog za zamjenu neka obvezno sa sobom ponesu i knjižice pologa, kako bi se mogla obaviti sva potrebna evidentiranja.

Na polog se ne uzima pšenica s vlagom iznad 21%, niti s primjesama iznad 8%. Predaja pšenice na polog moguća je u srpnju i kolovozu, zaključno do 31. kolovoza. Nakon toga, nema više predaje na polog za prodaju, za zamjenu ili direktnu zamjenu. 

Uz prijem pšenice, prijem raži ide također kontinuirano za vrijeme žetve, ali raž treba biti suha. Vlažna raž s više od 13,5% vlage ne prima se, a Čakovečki mlinovi ne primaju na otkup tritikalu (pšenoraž). (MB)

Izvor: 3089