Arhiva 15.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

CARUJE LI ZAPOŠLJAVANJEM U MEĐIMURSKIM ŠKOLAMA SAMOVOLJA RAVNATELJA?

Dio javnosti ima dojam da samovolja ravnatelja škola caruje i da su školski odbori samo skupina ravnateljskih marioneta, o čemu svjedoče pisma koja su proteklih dana pristizala u naše uredništvo. Pisma su anonimna (čime u startu gube na vjerodostojnosti) te upozoravaju na navodno sumnjiva zapošljavanja u dvije međimurske škole: u Osnovnoj školi u Orehovici te u Gospodarskoj školi u Čakovcu. U Osnovnoj školi u Orehovici nedavno je zaposlena kuharica, a ravnatelju Branku Sušecu, prof., su, između ostalog, spočitavali da “bira ljude iz Hrvatske narodne stranke”, čiji je član. Lako provjerljive činjenice su: zaposlena Orehovčanka nije članica HNS-a, niti je Branko Sušec ikada zaposlio ikog iz ove stranke te kruga svoje obitelji.
- Već dulje vrijeme imamo potrebu za zapošljavanjem još jedne osobe na radno mjesto kuhara, o čemu jasno govore brojke: normativ za jednog kuhara je 70 (kuhanih) obroka dnevno, a u našoj se školi takvih obroka priprema 230. Pet godina tražim suglasnost za zapošljavanje kuhara, spremačice, knjižničara i nastavnika hrvatskog jezika. Kad sam dobio suglasnost za kuharicu, na natječaj mi se javilo 20 ljudi, od kojih su svi ispunjavali uvjete. Među kandidatima je bilo 5 osoba s područja naše općine. Do mene je neizravnim putem došla informacija da ima nezadovoljnih izborom kuharice koju smo zaposlili, zato je važno osvijetliti činjenice. Riječ je o osobi koja je od kamena-temeljca za novu školu volontirala o raznim prigodama te uvijek bila na raspolaganju kad smo trebali ispomoć. Raditi je počela u prosincu, čim sam dobio suglasnost, što je u dijelu javnosti moglo izazvati sumnje - zbog nepoznavanja propisa koji kaže da po dobivanju suglasnosti osoba može biti zaposlena na 60 dana, dakle prije raspisivanja natječaja. Kuharica koja godinama radi u našoj školi je pred mirovinom i cilj mi je bio dobiti kvalitetnog djelatnika koji se može i zna nositi sa specifičnostima i zahtjevnošću ovog posla. Nije to samo priprema hrane, već procjena količine namirnica koje će se nabavljati, kontrola cijena dobavljača (na koje me katkad treba upozoriti) itd. Naša nova kuharica prije ovog zapošljavanja bila je prijavljena u nadležnom zavodu kao nezaposlena osoba iako je njezin suprug vlasnik pekarnica. No, nisu željeli otpuštati radnike da bi oslobodili radno mjesto. Mislim da to dovoljno govori o njezinom moralu, što također nije nebitno pri izboru čovjeka kojeg ćete zaposliti. Kriterij za ovo radno mjesto nije bio socijalni!
Na koncu, kao ravnatelj sam odgovorna osoba za sve u ovoj školi i važno mi je imati sposobne djelatnike i ljude od povjerenja - kaže Branko Sušec, dodavši da je najljepši dio njegovog posla - dati nekome posao.
INSPEKCIJA NA NOGAMA
Jedna anonimna prijava zbog navodnog pogodovanja pri zapošljavanju nastavnika informatike podigla je na noge Upravu za inspekcijske poslove Ministarstva obrazovanja čiji su službenici nedavno izvršili nadzor u čakovečkoj Gospodarskoj školi. Istovremeno, i u uredništvo stiže anonimno pismo u kojem se “sumnjiči” ravnateljica Sabrina Blajda, dipl. ing. agronomije.
Vojska ljudi podigla se na noge i odradila posao, a nastavnik još nije ni zaposlen. U trenutku mog razgovora sa Sabrinom Blajdom natječaj je bio u tijeku. U zaključku očitovanja inspektora piše: “Tijekom nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u stvari koja je predmet inspekcijskog nadzora pa će inspekcijski postupak biti obustavljen.”
Prema natječaju, zaključenom 6. veljače, Gospodarska škola traži osobu za radno mjesto nastavnika informatike - voditelja praktikuma (polovica radnog vremena) te za održavanje računala (također 20 radnih sati tjedno). Sabrina Blajda kaže da svoj miran san nikad ne bi dovela u pitanje.
U ovim bi slučajevima nemiran san trebao mučiti one koji su, skriveni u sjeni anonimnosti, razmahali svoj bijes do razina klevete. Pričajući o tuđem moralu, u pitanje su doveli vlastiti.
Željka Drljić

Izvor: 2964