Arhiva 16.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

ČATEKS: Kako pokriti gubitke?

Za pokriće gubitaka Čateks mora osigurati glasove propale Čaraparije

Uprava trgovačkog društva Čateks d.d. Čakovec sazvala je glavnu skupštinu koja će se održati 5. lipnja, kada bi trebalo donijeti nekoliko izuzetno važnih odluka koje će neposredno odrediti budućnost ove tvrtke.
Najvažnija odluka, koju za skupštinu zajednički predlažu Uprava i Nadzorni odbor, je odluka o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala (koji sada iznosi 73,860.300 kuna), čime bi se pokrio gubitak i utvrdila realna vrijednost dionice, a ostatak bi se unio u rezerve kapitala. Spomenuti temeljni kapital podijeljen je na 246.201 dionicu, od kojih svaka nominalno vrijedi 300 kuna. Ako se donese odluka o smanjenju temeljnog kapitala, nominalno će svaka dionica ubuduće vrijediti 200 kuna, a vrijednost temeljnog kapitala bit će umanjena za iznos od nešto manje od 25 milijuna kuna. Od iznosa smanjenja vrijednosti, 18,3 milijuna ide u pokriće gubitka. Još 6,7 milijuna kuna gubitka ostvarenog u 2011. godini pokrit će se iz ostalih rezervi Društva, dakle, ukupno nešto više od 25 milijuna kuna gubitka. Ostvareni gubitak tekuće godine iznosi 2,2 milijuna kuna.
Ono što je ovdje bitno spomenuti je da je za donošenje odluke o smanjenju vrijednosti potrebno najmanje tri četvrtine (75 posto) glasova temeljnog kapitala Društva zastupljenog na glavnoj skupštini Društva pri donošenju odluke. To znači da će odlučujuću ulogu morati odigrati MTČ Tvornica čarapa d.d. Čakovec u stečaju, odnosno stečajni upravitelj Želimir Uršulin. Uršulin nam proteklog petka još nije mogao potvrditi kako će glasati na skupštini budući da to ne može biti njegova samostalna odluka.
- Čekam uputu najvećeg vjerovnika (Splitske banke, op. nov.) i prema tome ću glasati, rekao nam je stečajni upravitelj.
Ima nešto ironično u činjenici kako će najveći Čateksov dioničar, MTČ Tvornica čarapa, koja nije mogla utjecati ni na što u Čateksu dok je još bila “živa”, sada u stečaju, uvelike odrediti sudbinu Čateksa.
U isto vrijeme, pred skupštinu kruže “anonimke”, a jedna je od njih, čiju smo kopiju dobili, upućena navodno i na adresu župana Ivice Perhoča, u kojoj se od njega traži neka pošalje policiju u Čateks “jer samo institucije mogu pronaći kod koga su nestali novci od provizija i od Države...”
Unatoč ostvarenom gubitku i očito pogrešnom smjeru u kojem Čateks ide (oslanjanje gotovo isključivo na državu i njezinu nabavu), Skupštini je predloženo da da razrješnicu Upravi (Uprava je Damir Vitez) za vođenje poslovanja u 2011. godini...
V.Trstenjak

Deset najvećih dioničara
Na dan 31. ožujka 2012. godine najveći udio u vlasništvu s 33,7 posto, ili 82.973 dionice, imala je MTČ Tvornica čarapa, slijedi HFP s 4,25 posto, Damir Vitez s 1,49 posto, Antun Erent 0,89, Zagrebačka banka (skrbnički račun) 0,88, Božidar Tomić 0,63, Tomo Dolovski 0,54, Zlatko Lisjak 0,53, Ivan Posarić 0,52 i Katarina Kupec 0,52 posto udjela u vlasništvu. (vt)

Nadzorni odbor
u Nadzornom oboru Čateksa su Katarina Kupec (predsjednica), Antun Erent, Mladen Vidović, Nenad Leček, Zdravko Pavelić, Ivan Posarić i Ljiljana Žunek. NO predlaže da nova članica NO-a, umjesto Ljiljane Žunek bude Sanja Kolarić. (vt)

Izvor: 2977