Arhiva 20.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ČATEKS: Nema dovoljno posla...

Vrlo brzo, ako se hitno nešto ne poduzme, na koljenima bi se mogao naći i čakovečki Čateks, jedini još preostali koliko-toliko zdrav dio nekad moćne međimurske tekstilne industrije. Moglo bi se to dogoditi dijelom zbog nebrige države, a dijelom i zbog činjenice što je menadžment tvrtke proizvodne kapacitete najvećim dijelom usmjeravao upravo prema državi, odnosno prema Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova, pomalo zanemarujući ostale tržišne niše. Bili su to poslovi koji su osiguravali zaposlenost kapaciteta i sigurne prihode. Negdje u ožujku 2009. godine tadašnji ministar obrane Branko Vukelić s tvrtkom Kroko–Internacional, nositeljem ugovora za Zajednicu ponuditelja, u kojoj je bio i Čateks Čakovec, potpisao je ugovor o nabavi novih borbenih odora za potrebe OSRH-a. Međutim, važnije od ugovora za tu godinu (tada teškog oko 40 milijuna kuna) bila su obećanja i najave o višegodišnjim nabavkama.
I zaista, narudžbe su se nastavile - što MORH-a, što MUP-a, u igru je ušao i Jelen sa svojom vojničkom čizmom... Međutim, rezanja troškova nisu mimoišla niti MORH, niti MUP, pa su već dogovoreni poslovi za koje su bili raspisani natječaji ostali visjeti u zraku. Upravo zbog obećanja iz MORH-a i MUP-o velikim poslovima, Čateks je rezervirao najveći dio kapaciteta, dodatno ulagao u razvoj i strojeve, a sada su kapaciteti nepopunjeni – jednom riječju, posla nema, pa je sve više Čateksovih radnika na tzv. “preraspodjeli”. Proteklog tjedna o Čateksu se razgovaralo i kod župana Ivice Perhoča koji bi nekoga u Vladi trebao “pritisnuti” da se posao s odorama ipak pokrene što prije. Isto će Čateksovci pokušati i preko međimurskih saborskih zastupnika, a glavni sindikalac u Čateksu Nenad Leček potvrdio nam je da je na razini tvrtke donesen akcijski plan kojim bi se, ako se uspješno provede, tvrtka sačuvala.
Kao jedna od prvih mjera koja će pridonijeti značajnim uštedama, donesena je odluka o četverodnevnom radnom tjednu, pa se tako u Čateksu ponedjeljkom neće raditi. Iako neradni, i taj će se dan platiti zaposlenima. Leček misli da će ovakva situacija trajati oko mjesec i pol dana, kada bi se stvari trebale vratiti na staro.
U svakom slučaju, ako država uskoro ne krene u ozbiljnije narudžbe, doći će do velikih problema za oko 370 trenutno zaposlenih u Čateksu.
V.Trstenjak

Župan pozorno prati situaciju...
Županu Ivici Perhoču uputili smo upit o tome zna li što se događa u Čateksu i što županijska vlast poduzima radi očuvanja ove zadnje velike tekstilne tvrtke u Međimurju.
- Upoznat sam s trenutnim stanjem u tvrtki Čateks te pozorno pratim razvoj situacije. Kao što vam je poznato, hrvatska, a time i međimurska tekstilna industrija nalazi se u krizi te nam je svima u interesu, a posebice nama u politici, očuvanje te proizvodnje i radnih mjesta.
Rukovodstvo i sindikat redovno me izvješćuju o stanju u Čateksu te činim sve (?!) što je u mojoj moći kako bih im pomogao, odgovorio je župan. (vt)

Izvor: 2969