Arhiva 29.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

ČATEKS: RADNICI POD PRISILOM KUPOVALI DIONICE?

Vlada Republike Hrvatske početkom lipnja donijela je odluku o načinu prodaje, cijeni i uvjetima prodaje dionica zaposlenicima čakovečkog Čateksa. Dugoočekivana odluka Vlade, koja je na tragu ranije preporuke Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju da se radnicima Čateksa dionice prodaju po cijeni od 36 kuna, naišla je, sudeći po broju otkupljenih dionica, na velik interes zaposlenih. Prema riječima Damira Viteza, predsjednika Uprave Čateksa, i Katarine Kupec, predsjednice NO-a Čateksa, od 385 zaposlenih radnika, dionice je upisalo njih 358 – i to, kako kažu, bez ikakve prisile.
Naime, na niz različitih adresa, pa tako i u našeuredništvo, a navodno jedno i na adresu načelnika PU međimurske Ivana Sokača, u tijeku kampanje upisa dionica, stiglo je desetak uglavnom nepotpisanih pisama “radnika Čateksa” u kojima se oštro proziva menadžment za vršenje prisile nad radnicima. U dopisima se tvrdi kako se radnike pod prijetnjom otkaza prisiljava na uzimanje kredita i kupnju dionica iako za to nisu zainteresirani.
- Ovo se više ne može izdržati, ne možemo uzimati nove kredite, jedva krpamo kraj s krajem. Ako žena ne kupi te proklete dionice, dobit će otkaz, a mi ne možemo živjeti od jedne plaće, piše jedan, očito ogorčen, suprug.
- Sve je istina što piše u novinama. Katarina Kupec nas maltretira, mobingira i kaže nam da moramo pokupovati Čateksove dionice, a ako ih ne kupimo, da smo neprijatelji Čateksa i da u Čateksu ne možemo plaću dobivati, piše drugi čitatelj, ili čitateljica.
Javile su se i “žene iz konfekcije” s istom pričom...
Uprava tvrdi da nije bilo nikakvih
pritisaka
Prema odluci Vlade, svaki je radnik u prvom krugu mogao otkupiti paket od 165 dionica (što iznosi 5.940 kuna) te u drugom krugu dodatne 82 dionice (što su još 2.952 kune), ali samo za one koji su sudjelovali i u prvom krugu. Međutim, interes zaposlenih, prema riječima direktora Viteza, jako je velik, pa će se prema broju prijavljenih radnika smanjiti broj raspoloživih dionica drugog kruga po radniku, tako da će svi moći otkupiti jednak broj dionica. Jedan od uvjeta iz Vladine odluke je i taj da se dionice neće moći prodati u idućih pet godina, pa su oni koji su se bavili mišlju eventualne zarade kroz preprodaju dionica ostali kratkih rukava. S druge strane, kreditno opterećenje po radniku i nije tako bezazleno kako se čini, tim više što kupnja dionica ne garantira i da će oni koji su kupili dionice sačuvati radno mjesto. A sačuvati radno mjesto - u ovom je trenutku najvažnije.
- Da, niti oni koji nisu kupili dionice mogu snositi posljedice zbog toga, tvrde u Upravi. Kupnja dionica ni na koji se način ne može vezati za radno mjesto i s punom odgovornošću tvrdim da nikakve prisile za kupnju dionica nije bilo. Ako je bilo koji radnik bio izložen bilo kakvoj prijetnji i prisili da mora kupovati dionice, slobodno i bez straha neka mi se obrati, ustvrdio je Vitez, uz otvorenu sumnju da ovakve priče dolaze “s druge strane ceste”, iz MTČ Tvornice čarapa koja je i dalje najveći pojedinačan vlasnik u Čateksu, ali radnici ovom kupovinom sada imaju više od 50 posto vlasništva nad dionicama.
- Poštujemo svakog dioničara, pa tako i MTČ Tvornicu čarapa iako nisu uvijek bili korektni, rekao je Vitez.
MTČ Tvornica čarapa “drži” 33,6 posto Čateksa, 8,4 posto je u portfelju, a ostatak pripada radnicima.
Tako su radnici preuzeli odgovornost za vlastitu sudbinu, a država je nedavnim micanjem svoja dva člana (Branko Krnjak i Darko Horvat) iz Nadzornog odbora Čateksa (koji još uvijek nije kompletiran) i prodajom dionica ispod realne cijene elegantno “oprala ruke” od daljnjih događanja u Čateksu.
Svojevrsna “siva eminencija” radničkog dioničarstva u Čateksu, predsjednica Nadzornog odbora Katarina Kupec, koju se i najviše prozivalo, ogorčena je, kako kaže, stalnim podmetanjem i prema njoj osobno i prema Čateksu.
- S punom odgovornošću tvdim da nikakvih pritisaka za otkup dionica nije bilo, a ja također pozivam neka se oni koji su “pritisku” bili podvrgnuti slobodno i bez straha jave u Upravu. Ove priče sigurno dolaze odnekud izvana i unose nemir među ljude. To nam u ovom trenutku nije potrebno, rekla je Katarina Kupec.
V.Trstenjak

Plaće redovite
U Upravi su nas upozorili i na činjenicu da Čateks uredno podmiruje sve obveze prema radnicima i državi. Plaća je redovita, nema nikakvih dugovanja s osnova poreza i doprinosa, na snazi je Kolektivni ugovor. Prosječna plaća u Čateksu je, za tekstilnu branšu pristojnih, 3.850 kuna s prijevozom. (vt)

Posao za MORH nije upitan

Da sve informacije u i oko Čateksa treba primati s velikom dozom rezerve pokazala je i informacija koju smo dobili iz samog Čateksa - da je direktor Damir Vitez proteklog tjedna u Ministarstvo obrane otišao rješavati “reklamaciju vrijednu desetke milijuna kuna”. MORH navodno nije bio zadovoljan kvalitetom boja na maskirnoj tkanini uniformi.
- To nije točno, dan za koji me pitate proveo sam u Prelogu s poslovnim partnerima. MORH je imao zamjerke na zelenu boju na šari koja je s vremenom blijedila, ali bilo je primjedbi i na dio kroja, na dijelove obuće..., ali se ne radi ni o kakvim reklamacijama, već o želji da se već u startu uklone uočeni sitni nedostaci. Naprotiv, toga dana u MORH-u se odlučivalo o proširenju narudžbi za uniforme, a ja još u ovom trenutku ne znam za rezultat tog sastanka, rekao je Vitez. (vt)

Izvor: 2883