Arhiva 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

ČEKAJU NAS TEŠKI DANI

Ništa se produktivno niti poticajno nije moglo čuti na sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća Međimurske županije, koje je konačno konstituirano proteklog tjedna. Na sjednici održanoj u srijedu predstavnici sindikata, poslodavaca i županijske vlasti uglavnom su baratali crnim prognozama o gospodarskoj situaciji i mogućnostima oporavka.
Tome u prilog išlo je i izvješće o stanju zaposlenosti u Međimurskoj županiji u 2009. godini koje je prezentirao pročelnik Područne službe HZZ-a Vladimir Zebec. Ukratko, prema njegovim riječima, može se očekivati daljnji rast nezaposlenosti u Međimurju do kraja godine.
Budući da su odnedavno u tijeku tri velika stečaja u Međimurju (APTours, MTČ Tvornica rublja i Međimurje inženjering), na sjednicu GSV-a pozvani su stečajni upravitelji Marko Lapaine, Zlatko Kosec i Stanko Makar.
Stečajni upravitelj Međimurje inženjeringa Stanko Makar zbog obaveza nije mogao prisustvovati sjednici, pa se GSV-u obratio priopćenjem u kojem objašnjava da će nakon otkaznog roka od 30 dana svi radnici Međimurje inženjeringa (njih 42) dobiti radne knjižice. Nakon toga, stečajni će pokušati unovčiti preostalu imovinu radi namirenja vjerovnika.
Kroz rasprave na jednici stalno se ponavljalo pitanje zašto se nije reagiralo prije, na što je reagirao povjernik SSSH-a Franjo Veble, podsjetivši da je davno ponio kaznene prijave protiv “nepoznatih” počinitelja upravo u tekstilnoj branši, ali da Državno odvjetništvo nije ragiralo. Sad smo tu gdje jesmo.
S dosta opreza reagirali su pojedini članovi GSV-a u sklopu rasprave o najavljenom poskupljenju komunalnih usluga i komunalnih doprinosa u Čakovcu, ali i Prelogu.
Terezija Božek, predsjednica Gradskog vijeća Preloga, našla se u nezahvalnoj poziciji da - kao gradska političarka, brani potrebu poskupljenja, svjesna činjenice.
Na tu je stranu stala većina ostalih članova - poskupljenja u ovom trenutku nisu dobro došla. Uglavnom, o tome će se još razgovarati.
V.Trstenjak

Izvor: 2846