Arhiva 29.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

Čelnici najrazvijenije poljske regije u posjetu Međimurskoj županiji

Hrvatska i Poljska zemlje su koje godinama njeguju dobru suradnju, no kao mlada članica EU još moramo mnogo naučiti i pritom slijediti pozitivne primjere. Jedan od pozitivnijih upravo je poljski, kako je država već 12 godina u EU, a ova je regija krenula jednim dobrim smjerom - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i tim riječima izrazio dobrodošlicu delegaciji Kujawsko – Pomorskie regije koja boravi u trodnevnom posjetu Međimurskoj županiji.

Peteročlana delegacija na čelu s članom Uprave regije Slawomirom Kopyscom je istaknula svoje ugodno iznenađenje ljepotom naše regije i očuvane povijesne baštine.

- Mislim da smo već i prilikom samog dolaska shvatili da imamo mnogo zajedničkih i dodirnih točaka, u mnogim segmentima dijelimo isto mišljenje, u jednakom smjeru želimo razvoj, pa je ovo početak jedne dobre suradnje - rekao je Kopysc.

Poljaci su u Međimurju istaknuli svoje bogato iskustvo u korištenju fondova EU te činjenicu  kako isto žele i podijeliti, posebice s razvijenim krajevima kao što je sjever Hrvatske, za kojeg su čuli da je primjer rada u Hrvatskoj, pa zašto ne i šire. Kujawsko – Pomorskie regija pak je kao jedno od 16 vojvodstava u Poljskoj, ujedno i sa svojih 2 milijuna stanovnika jedno od najrazvijenijih, a sve zahvaljujući upravo dobrom pristupu i privlačenju sredstava europskim projektima.

Posjetili su i gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača i njegove zamjenike Romana Bogdana i Marija Medveda. Kovač je istom prilikom objasnio kako je već uspostavljena dobra kulturna suradnja s Poljskom.

- Povezali smo se s poljskim gradom Plonjskom, radimo to već desetak godina, u prvom redu nam je važno povezivanje tvrtki za bolju gospodarsku suradnju, a povezuju nas i povijest te naše sličnosti - rekao je Kovač, a čelnik poljske delegacije izrazio želju da više saznaju o razvoju eko regije i eko proizvoda, konkretizaciji suradnje regija, zajedničke ciljeve i smjer kojim svi želimo ići. (l)

Izvor: 3157