Arhiva 29.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

Cesta zvana čežnja ili obećanja ludom radovanja

Andrija Mesarić iz Bukovca u Općini Selnica već godinama muku muči s prilaznim putem do svog domaćinstva. Za svake obilnije kiše prilaz njegovoj kući postaje neprohodan, za što okrivljuje čelne ljude općina Selnica i Sveti Martin na Muri. Naime, s jedne strane spornog puta nalazi se k.o. Zaveščak (Općina Selnica), s druge strane Gornji Koncovčak (Općina Sveti Martin na Muri). Gospodarstvo Mesarićevih nesretno je smješteno u kotlini, a kada je prije pet – šest godina poravnan klanac (također granica katastarskih općina), nije istovremeno riješen i problem odvodnje. Tako se sada sva voda slijeva na put koji vodi do Mesarićevih.
- Ne možete ni zamisliti koliko se vode slijeva ovim putem za svake malo jače kiše, rekao nam je Mesarić, a šljunčanje je samo privremeno rješenje jer voda sve odnese. Na “mom” raskrižju svaki put se nakupe hrpe mulja, a ovaj postojeći kanal nije predviđen za primanje toliko vode. Sva ta voda trebala bi se usmjeriti na neku drugu stranu. Ako ovi u Općini ne znaju kako stvar riješiti, postoji valjda netko stručan tko bi mogao riješiti taj problem. Ovako i u Općini Selnica i u Općini Sveti Martin na Muri prebacuju odgovornost jedni na druge. Ja nisam konfliktna osoba, ne želim se ni s kim svađati, ali ovo naprosto postaje nizdrživo. I jedni i drugi napravili su posao samo do pola, zatvorili su klanac, a nisu riješili odvodnju. Danas, kada do svake vikendice vodi asfalt, mislim da imam puno pravo tražiti da se riješi i naš problem jer ovakvo povremeno krpanje i navoženje šljunka drži samo do prve jače kiše. Dosta mi je više tog prebacivanja odgovornosti iz općine u općinu i pustih obećanja, rekao je Mesarić.
V.Trstenjak

Makovec želi pomoći
Franjo Makovec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri: I jedna i druga općina u taj dio investirale su značajna sredstva. Još 2008. su me iz Selnice uvjeravali da su taj dio sanirali, iskopali duboke jarke. Tu je nekada bio klanac koji smo skupa s Općinom Selnica izravnali, napravljen je prilazni put i, prema mojim saznanjima, voda najviše “dere” u tom dijelu. Prošle smo godine navozili 5 kamiona šljunka, a ako bude potrebno, navozit će se još. Zašto nije potegnuto još tih stotinjak metara asfalta, ne znam. Tu je i kanal koji je s Hrvatskim vodama rekonstruiran negdje 2001. godine, a po kanalu ide i granica katastarskih općina. Ono što mogu obećati, jer ja u potpunosti razumijem te ljude, jest da ćemo mi u svom dijelu učiniti što možemo u sanaciji, ali ne znam kakav bi zahvat trebalo napraviti na samoj cesti kako bi se postiglo trajno rješenje, zaključio je Makovec. (vt)

Pomoći želi i Kovačić
Anđelko Kovačić, načelnik Općine Selnica: Svaki put kada se pojavi problem, saniramo put. Problem je u bivšem klancu koji smo ranije zaravnali i tu ćemo s Općinom Sveti Martin na Muri morati dogovoriti nekakvo rješenje oko trasiranja. Pogotovo sada, kad se dovrše katastarske izmjere. Morat ćemo dogovoriti sanaciju puta u cijelosti. Prije tri godine tamo smo investirali 30-ak tisuća kuna, put smo proširili , izradili smo jarke, izmaknuli javnu rasvjetu... međutim, problem je i dalje odljev vode jer je na gornjem dijelu, prema Zaveščaku, to praktički nemoguće izvesti. Moje je mišljenje da cijeli taj dio treba zacijeviti i postaviti kanalice, što bi se u nekoj skoroj budućnosti moglo izvesti. Za ovu godinu, na žalost, to ne mogu obećati. U svakom slučaju, reagiramo svaki put kada se ukaže potreba, za jesen smo dogovorili šljunčanje, rekao je Kovačić. (vt)

Izvor: 2883