Arhiva 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Četverogodišnji Marko s 24 prsta

Supruga Silvana (27) 17. siječnja 2010. godine u rodilištu čakovečke Županijske bolnice rodila je naše peto dijete, malog Marka. Osoblje rodilišta odmah po porodu pozvalo me pogledati dijete, čestitali su mi i rekli da dobro pogledam dječaka. Bilo mi je čudno, zbog čega ga moram posebno gledati - započeo je svoju neobičnu priču 29-godišnji Marko Balog koji danas živi sa suprugom i još petero djece u kotoripskom romskom naselju. Priču nastavlja:
- Kada sam ga bolje pogledao, imao sam što vidjeti. Dječačić je na svakoj ručici imao po šest prstiju, a isto tako je bilo i na nogama. U rodilištu su me odmah utješili, rekavši da je to tako moralo biti, da je to tako Bog htio, da je to njegov dar i neka niti ne pomišljam da dam kirurškim putem odstraniti prste. Poslušao sam ih, pa na to nisam ni pomišljao, rekao je dalje.
Ipak, roditelji su odlučili dječaku na šakama odstraniti višak prstiju. Počelo je kada je dječak otišao u bolnicu, na zagrebačko Rebro, jer je imao ciste na mozgu i bubregu.
Bio je tamo liječen, no, liječnici nisu na tome stali, već su ga uputili na Odjel genetike spomenute bolnice, kako bi se uvjerili jesu li roditelji u bliskom srodstvu jer do te tjelesne anomalije može doći i genskim poremećajem. Ta je mogućnost isključena. U dogovoru s liječnicima, naznačena je mogućnost odstranjivanja viška prstiju na šakama.
- Rekli su nam da to preporučuju jer, poučeni iskustvom, dijete u kasnijoj dobi biva izloženo izrugivanju okoline, a što se tiče nožnih prstiju, tu problema neće biti jer će Marko morati nositi ortopedske cipele, otkrio nam je namjere otac.
Dodao je da će to učiniti kada se malo financijski sredi jer veći dio prihoda usmjerava na otplatu kupljene kuće i na brigu o dvoje školaraca - Emanuela (9) i Zdenka (8), a tu su još 6-godišnja Dragana, 5-godišnji Dražen i spomenuti Marko.
Požalio nam se i na zdravstveno stanje najstarijeg sina Emanuela koji ima srčanu manu i kako je na srcu već imao 9 raznovrsnih intervencija.
- Sve to treba raditi u Zagrebu, a svaki odlazak tamo košta.
Inače, dječak je u obitelji dobro prihvaćen i nitko više niti ne primjećuje da ima višak prstiju.
Što je
polidaktilija?
Stručna literatura kaže kako polidaktilija predstavlja kongenitalnu malformaciju (urođenu manu) koja se manifestira prekobrojnim prstima šake ili stopala, ili istovremeno oboje. Statistički podaci pokazuju da se polidaktilija u bilo kom obliku nalazi na svakih tisuću novorđenčadi, s nešto većom šansom da se razvije kod muške djece.
Također, veću šansu za nju imaju pripadnici crne rase i azijati.
Navodi se kako postoje tri tipa polidaktilije - preakcijalni u kojem se razvija duplirani palac, potom centralni u kojem se drugi, treći i četvrti prst razvija dupliran i posatksijalni u kojem se peti prst razvija duplirano i ova je pojava najčešća, a takvu ima i mali Marko.

Mladen Grubić

Izvor: 3064