Arhiva 17.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

CIKLONA POHARALA MEĐIMURJE: U samo pola sata "opći potop"

Ciklona Melisa u srijedu poslijepodne svu svoju „moć“ pokazala je i u našem kraju. Nakon što se nebo gotovo potpuno zamračilo, uslijedio je jak pljusak praćen vjetrom, dok je pojedine dijelove Međimurja pogodila i tuča. Koliku je ona šteta prouzročila, osobito na poljoprivrednim kulturama, detaljnije će se utvrditi tek predstojećih dana. Na javnim površinama većih šteta, izuzev onih „klasičnih“ - stabala srušenih na cestu, odlomljenih grana, nanosa šljunka i vode na prometnicama - nije bilo. No, prema dojavama građana, odnosno, naših čitatelja, čini se da su zbog velike količine oborina u kratkom vremenu najviše „stradali“ podrumi obiteljskih kuća, stambenih zgrada i javnih objekata poput Županijske bolnice Čakovec.

Rezime olujne srijede u brojkama izgleda ovako.

Prema podacima klimatološke stanice Vodocrpilišta Nedelišće, spomenutog je dana pala ukupno 34,1 litra kiše po četvornome metru,  od toga gotovo cijela količina, čak 30 litara u samo pola sata - u vremenu od 16:30 do 17 sati.

Između 16:30 i 19:30 sati, Županijski centar 112 zaprimio je oko 150 poziva vezanih uz posljedice nevremena. Dojave o poplavljenim podrumima i suterenima stigle su iz Čakovca, Mihovljana, Novog Sela Rok, Šenkovca, Mačkovca, Brezja, Križopotja, Slakovca, Pribislavca i Macinca, dok je niz naselja ostalo bez opskrbe električnom energijom.

- U otklanjanju posljedica nevremena, uz Javnu vatrogasnu postrojbu Čakovec, bila su angažirana i dobrovoljna vatrogasna društva, Elektra Čakovec i koncesionari za održavanje prometnica, izvijestili su iz Centra 112.

Iz gradske uprave Čakovca priopćili su da su tijekom večeri vatrogasci i njihove službe intervenirali 48 puta. Većinom se radilo o slučajevima pumpanja vode iz podruma. U Mihovljanu je nastalo klizište, pa su se pri sanaciji koristili i građevinski strojevi.

Kako bi se omogućila protočnost, u Mačkovcu i Krištanovcu čistili su se odvodni jarci…

Velimir Kelkedi 

 

Kako su izvijestili iz Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, u srijedu su primili 180 poziva te odradili 82 intervencije - 42 na području Grada Čakovca i 34 u ostalim dijelovima Međimurja. 

Zapovjednik Postrojbe Mladen Kanižaj kaže da je najkritičnije bilo u Macincu u kojem je izlijevanjem prijetila Trnava te su vatrogasci i građani izgradili zečji nasip.

Nadalje, odvodni kanali  u Županijskoj bolnici Čakovec nisu stigli prihvatiti velike količine padalina te je zbog toga poplavljen bolnički podrum.  Voda se ispumpavala s 3 pumpe. Poplavljena je bila i prometnica kod rotora u Nedelišću, odnosno, podvožnjak koji je bio pod vodom visine oko 1 metar.

 

Čitatelj iz Ulice maršala Tita u Šenkovcu u kojoj je u tijeku izgradnja pješačko-biciklističke staze poslao nam je fotografije svoje ulice i poplavljenih dvorišta. U popratnoj poruci navodi da su se bojali da im voda ne uđe u kuću.

- Čujem od susjeda da su bili i u raznim  institucijama jer je i laiku bilo jasno da će trebati samo jedna jača kiša da sve poplavi. Srećom, to se nije dogodilo, voda je „pronašla“ svoj put preko ceste, no, odgovornim smatramo izvođača radova na pješačko-biciklističkoj stazi, tvrtku Pavlic-asfalt-beton. Zatrpali su odvodne kanale i stavili cijevi koje su trebale odvoditi vodu, no, očito nisu napravili dobar odvod, kaže čitatelj. (vk)

Izvor: 3093