Arhiva 03.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

CIMERMAN: Strani investitori niskim plaćama osiromašuju županiju

U tiskanom izdanju kolega Vlado Trstenjak donosi najzanimljivije detalje s posljednjeg zasjedanja Županijske skupštine, a ovdje izdvajamo pitanje vijećnika vezano uz gospodarsku sliku Međimurja, osobito njezinih građana u radnom odnosu.

Vijećnik Franjo Cimerman (HDS) iskoristio je aktualni sat da postavi pitanje županu Matiji Posavcu o poticanju investicija, osobito stranih, koje u stvarnosti ne podižu standard građana. Rekao je među ostalim:

- Službeni podaci o rezultatima poslovanja tih poduzeća pokazuju zaprepašćujuće podatke. Najveća strana investicija, po rangu dobiti i broja zaposlenih, zapošljava 549 zaposlenika, s prosječnom plaćom od 3.641 kune, i ostvaruje neto dobit od 55,6 milijuna kuna, prema javno dostupnim podacima. Svedemo li to na usporedive podatke, to poduzeće prosječnom zaposleniku u godini isplati oko 44 tisuće kuna, dok istovremeno inozemni vlasnik na tom istom zaposleniku zaradi oko 100 tisuća kuna. Male plaće kod takvih investitora redovito se pravdaju visokim davanjima na radnike. Smatrate li da privlačenje stranih investicija, na koje ste se toliko usmjerili, doista na najbolji način podižu standard ljudi u Međimurju? Jer, čini se da one više osiromašuju našu županiju, nego što je obogaćuju - propitivao je Cimerman.

Koncentrirajte se na domaće tvrtke

 Vijećnik HDS-a nastavio je svoje pitanje apelom na potrebu koncentracije na domaće poduzetnike.

- Zar ne bi bilo bolje da se, umjesto na strane investititore, maksimalna potpora usmjeri na domaći kapital, znanje i radišnost, odnosno na male i srednje poduzetnike u Međimurju, koji u Međimurju zadržavaju i plaće i dobit? Porez na dohodak je glavni i najveći prihod našeg proračuna. Potkraj prošle godine, na upite o utjecaju promjena poreza na dohodak za Međimursku županiju više ste puta izjavili da će te promjene umanjiti proračun za najviše 2 milijuna kuna. Prema današnjem optimističnom rebalansu proračuna ispada da se prihodi od poreza na dohodak smanjuju sa 47 na 38 milijuna kuna, što je 9 milijuna manje, a izvršenje prihoda je tek na 25 posto s danom 31. svibnja. Jasno je da su ove brojke precijenjene i iz svega zaključujemo da će ukupno smanjenje proračuna po ovoj osnovi debelo premašiti 10 milijuna kuna. Problem je tim veći što je ministar Boris Lalovac za iduću godinu najavio dodatna smanjenja poreza na dohodak. Pitam kako je moguće da ste u svojim projekcijama i smanjenju najosnovnijeg županijskog prihoda pogriješili pet puta? I da li ćete se i ovdje s SDP-om i Reformistima natjecati čije su zasluge veće što Međimurci uvijek više gube nego dobivaju - argumentirao je svoje pitanje Franjo Cimerman.

Župan Matija Posavec odgovorio je da u domaćim i stranim investicijama imamo i dobre, i lošije primjere.

 - Javni sektor ne može utjecati na to koliko će koji poduzetnik radniku dati plaću. Ono što možemo, ono što radimo te ono što je naša politika je da Međimurju trebaju investicije, ali ne pod bilo kojim uvjetima, trebaju nova radna mjesta koja pak dovode do smanjenja nezaposlenosti. Time se stvara konkurentna radna snaga što u konačnici dovodi do našeg glavnog cilja, a to je povećanje plaća - smatra župan.

 

Plaće su i dalje sramotno male

Dodao je i pokazatelje za 2014. godinu prema kojima je međimursko gospodarstvo zabilježilo rast - 73 posto tvrtki je prikazalo dobit na kraju godine, a to je najveći postotak u Hrvatskoj. Plaće su rasle za 73 kune u odnosu na 2013. godinu. S prosječnom plaćom od 3922 kune Međimurje je na vrlo niskom 15. mjestu od 21 hrvatske županije sa Zagrebom.

- Naravno da s time ne možemo biti zadovoljni, ali se bilježe pozitivni pomaci, a na nama svima je da uložimo napor da to bude još i bolje. Meni je drago da je i u javnosti započela šira javna rasprava o stanju našeg gospodarstva ali ipak zaslužujemo više samopoštovanja jer nismo najgori u odnosu na druge - zaključio je župan.

Detaljnije sa sjednice Skupštine MŽ izvješćujemo u tiskanom izdanju.

 

 

 

Izvor: 3140