Arhiva 19.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Činkali se, bapčekovali i packali

Na inicijativu članova Mjesnog odbora Hemuševca te Udruge žena Tratinčice, u Hemuševcu su 7. rujna, uoči mjesnog proštenja, održane starinske igre. Hemuševčani su tako vratili uspomene na razbibrigu iz svoje mladosti te mladosti svojih baka i djedova.
- Uz osvježavanje sjećanja na starinske igre, cilj nam je bio izvući našu djecu i mlade koji previše vremena provode pred kompjutorima. Nekada smo djetinjstva provodili vani, družeći se te igrajući u prirodi, i činjenica je da smo bili zdraviji. Danas se među djecom i mladima javljaju bolesti i poremećaji kojih nekad nije bilo - od pretilosti i posljedica koje izaziva do oštećenja kralježnice i sl. Ovim igrama želimo im pokazati draž druženja s prijateljima uživo i na svježem zraku - kaže Jacinta Matjačić, predsjednica Udruge žena Tratinčice.
Negdašnji predsjednik Mjesnog odbora Hemuševca Zdravko Repalust upoznao nas je s pravilima nekih od starinskih igara. Ispostavilo se da nisu nimalo jednostavne za izvođenje te da traže puno treniranja: razbibriga djedova i baka bila je vrlo ozbiljna rekreacija.
- Neke od starinskih igara koje smo uvrstili u ovo malo mjesno natjecanje su: muške su igre bile škorjonci, činkanje, praćka, bapčekovanje, brnec, dok su se djevojčice i djevojke družile uz igre zvane škola, gumi-gumi, pockanje, vože (ili špoga i gožva). Ovakve igre bile su poznate diljem donjeg Međimurja, no u drugim selima su se drugačije i zvale. Primjerice, Hemuševčani su igru s drvenim zvrkom koji se na vrtnju tjera užetom nazivali brnec, a Preložani i Cirkovljančani istu su igru zvali tancer. Ono što nam danas nedostaje za lakši prikaz, ali i izvođenje većine igara, jest veći komad utabane zemlje jer je centar Hemuševca pokriven asfaltom i tlakovcima. Zato iduće godine starinske igre namjeravamo preseliti na rub sela, u prirodu - kaže Zdravko Repalust.
Ž. Drljić

Izvor: 2995