Arhiva 08.12.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

CIRKOVLJAN: Sportska obitelj Verli

Bračni par Verli iz Cirkovljana, Blaženka (38) i Robert (42), podižu sinove Davida (11) i godinu dana mlađeg Dominika koji traže izniman roditeljski angažman da se ne ugasi motiviranost za sportske aktivnosti. Dominik u srcu nosi Nogometni klub Naprijed iz Cirkovljana, a stariji brat niže atletske medalje kao član AK-a Međimurje:
- David je dijete s iznimnom energijom koju je trebalo usmjeriti te sam ga prije tri godine uključila u rad preloške škole Atletskog kluba Međimurje Čakovec. Usprkos financijskim poteškoćama koje prate sve atletske klubove, u preloškoj školi vrlo se predano radi s djecom, pa ni rezultati ne izostaju. Iako kontinuitet treninga i natjecanja, kao i nabavka opreme traže velik angažman roditelja, rezultati koje nakon tri godine vidimo na djetetu vredniji su od medalja koje je osvojio. Davidu rastu samopouzdanje, odgovornost i samodisciplina, a to su vrijednosti koje će mu koristiti cijeli život. No, svega toga ne bi bilo bez uključivanja cijele obitelji i značajnih novčanih ulaganja, što je ljudima danas najveći problem. To vidim i po sve manjem broju djece u klubu i na natjecanjima. Prije tri godine na natjecanja smo obvezno putovali autobusom, međutim, sada sve češće koristimo privatni prijevoz jer nas nema dovoljno - kaže mama Blaženka za koju bi se moglo slobodno reći da je počasna članica Atletskog kluba jer ne propušta niti jedno natjecanje. Dok većini roditelja entuzijazama ponestaje, Blaženkina motivacija raste, pa na putovanjima na natjecanja nerijetko uz trenere skrbi za većinu ostale djece.
- Bez angažmana roditelja, djeca sama ne bi mogla održati motivaciju i interes za sportske aktivnosti. David voli atletiku, međutim, kad ima puno školskih obveza, ni njemu se nekad ne da ići na trening. A treninzi su ozbiljni i održavaju se tri puta tjedna. U obitelji smo podijelili obveze pokušavajući naći najbolji obrazac: Blaženka odrađuje prijevoz na treninge, redovita je pratnja na natjecanjima jer se ja moram više angažirati oko peradarnika od kojeg živimo. Srećom, mlađi sin Dominik može sam odlaziti na treninge jer mu je nogometni teren u blizini. Ali, kad u peradarniku ima puno posla, radimo svi - dodaje Robert Verli koji je svojim sinovima darovao “sportske gene”. Kao dječak je trenirao atletiku, a danas je u NK-u Naprijed Cirkovljan član uprave, dok loptu “ganja” kao kapetan veterana Rukometnog kluba Prelog. Već jednaest godina je i predsjednik DVD-a Cirkovljan. Uz sve to, stigne brinuti o 15.000 pilića u turnusu te obrađivati 15 hektara zemlje.
36 MEDALJA
Jedanaestogodišnji David Verli uz podršku roditelja te pod vodstvom trenera Aleksandra Žbulja, Maje Kuretić te Marka Možeka u tri je godine osvojio 36 medalja i pregršt sportskih diploma. Njegova eksplozivna energija pretvara se u zlata, srebra i bronce u trčanju, no dobre rezultate pokazuje i u skoku udalj.
- Nije mi teško ići tri puta tjedno na treninge iako nekad moram raditi cijeli dan. Volim računalne igrice, ali nemam vremena za njih, osim subotom ili nedjeljom, kad nisam na natjecanjima - kaže David i dodaje da na svakom natjecanju, osim medalje ili diplome, stekne i novog prijatelja.
- Samo ove godine David je osvojio 10-ak medalja, a nedavno je svojoj kolekciji dodao i prvu državnu - s krosa u Vrbovcu na kojem je osvojio 2. mjesto. Gotovo da nije bilo natjecanja s kojeg se nije vratio s osvojenim prvim, drugim ili trećim mjestom - kaže tata Robi. Od 1. siječnja 2012. David postaje atletski kadet, što znači da će natjecanja biti još više. I David i njegovi roditelji u niskom su startu - spremni za nove utrke.
Željka Drljić

Izvor: 2954