Arhiva 29.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

CIRKUS SAFARI U ČAKOVCU: Životinje nisu za zabavu

U nekim prošlim vremenima u kojima se pravima životinja nije pridavalo baš mnogo pažnje pojam cirkusa uglavnom se poistovjećivao s neobveznom zabavom, a dolazak cirkuske družine u neko mjesto predstavljao je atrakciju, pružao dašak egzotike i posebno veselje za one najmlađe. Danas je drukčije.
Cirkusi su posljednjih desetljeća na udaru udruga koje smatraju kako su životinje u njima neprikladno smještene, da se neprimjereno tretiraju te da su tijekom dresure i izvođenja točaka izložene i mučenjima. Tako su s vremenom mnogi gradovi ili i cijele države na svojim područjima zabranili gostovanja cirkusa u čijim programima nastupaju divlje životinje, a neki i one u kojima su prisutne bilo kakve životinje. Hrvatska je spomenuto pitanje regulirala u Zakonu o zaštiti životinja prema kojem je „zabranjeno držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama”...
Imaju sve
potrebne dozvole
Gostovanje austrijskog cirkusa Safari u Čakovcu posljednjih je dana izazvalo negodovanje pojedinih građana i predstavnika udruga. Spomenuti cirkus inače u svojim točkama ima i divlje životinje, no, poštujući zakon, u našu ih zemlju nije doveo. Ipak, prozivke su uslijedile zbog činjenice što u programu nastupaju domaće životinje poput konja, magaraca, pasa i gusaka. Grad je, prisjetili su se neki, još 2005. godine donio odluku o zabrani korištenja životinja u cirkuskim predstavama. Zagovornici životinja tvrde kako se to odnosi na sve, dakle, i na domaće životinje. Na naš upit, u Gradu se nisu mogli precizno sjetiti konkretne odluke (?!), no, kažu kako je cirkus ishodio sve potrebne dozvole, uključujući i onu veterinarske inspekcije. Kritičare to nije umirilo.
- U današnje vrijeme tehnologije i razvoja ljudskih mogućnosti, bilo bi izuzetno zanimljivo ugostiti u Čakovcu cirkus s ljudima koji su samostalno ili uz pomoć tehnologije svoje sposobnosti razvili do maksimuma. Akrobati, performeri, klaunovi, mađioničari i slični sigurno mogu pružiti zabavu za gledatelje, lišenu iskorištavanja životinja koje trpe veliki stres zbog stalnog putovanja, promjene mjesta boravka, boravka u malom prostoru te raznih metoda koje se koriste u dresiranju za izvođenje cirkuskih točaka, kaže predsjednica čakovečke udruge Prijatelji Aleksandra Hampamer.
Naglašava kako životinje, divlje ili domaće, nisu za našu zabavu.
- Apsolutno smo protiv korištenja životinja u cirkusima i bili bismo i više nego sretni kad bi Grad Čakovec ubuduće ugostio cirkuse koji u svojim točkama ne koriste životinje. Pa, eto, i javno upućujemo poziv gradonačelniku da tako bude ubuduće, navodi Hampamer.
Netko popalio
reklame za cirkus
Dok su neki zbog cirkusa negodovali, drugi su njegovo gostovanje u Čakovcu iskoristili. I to nečasno.
- Nepoznati je počinitelj u razdoblju od 10. do 15. kolovoza u nekoliko ulica na području Grada Čakovca ukrao više komada metalnih reklamnih ploča u vlasništvu poduzeća iz Republike Austrije, izvijestila je službeno Policijska uprava međimurska.
- Ukradeno je 7 ploča s najavama cirkuske predstave, u vrijednosti od oko 26.000 kuna, potvrdio nam je glasnogovornik Zdravko Kolarić. Nećemo predmnijevati tko bi mogli biti kradljivci, no, pretpostaviti se može. U vrijeme dok smo zaključivali ovaj broj novina, ni oni, niti ploče, još nisu bili pronađeni.
Podsjetimo na kraju - cirkus je u Čakovcu gostovao nakon 7 godina. Uprava je, uz posredovanje Grada Čakovca, dio ulaznica podijelila besplatno, i to štićenicima Caritasovog Centra „Dr. Antun Bogdan“ Čakovec.
Velimir Kelkedi

Obećanja se lako gaze kad je u pitanju novac

Na gostovanje cirkusa u Čakovcu reagirala je i poznata međimurska aktivistkinja na području ljudskih i prava životinja Marina Kolar. Ona kaže:
- Goveda, magarci, ovce, koze, psi koji nastupaju u točkama gostujućeg cirkusa Safari su životinje, a Grad Čakovec je 7. studenog 2005. donio odluku prema kojem zabranjuje cirkus sa životinjskim točkama na svom prostoru. Dakle – svim životinjama. Stoga je bespredmetno raspravljati je li Grad Čakovec smio ili nije smio ugostiti ovaj cirkus, bez obzira radi li se o divljim ili domaćim životinjama, te uopće nije bitno to što imaju dozvolu veterinarske inspekcije jer odgovor na ovo pitanje jasno stoji u njihovoj odluci. Time su vladajući pokazali da ili uopće ne znaju kakve su odluke donijeli ili da obećanja koja su dali sebi i svojim građanima lako pogaze kad je u pitanju novac. U svakom slučaju, nedopustivo, smatra Kolar. (vk)

Grad Čakovec zabranio gostovanje cirkusa sa svim životinjama!

Pribavili smo zaključak tadašnjeg Gradskog poglavarstva Čakovca vezan uz problematiku nastupa životinja u cirkusima, a usvojen u studenom 2005. godine. On glasi: Prihvaća se inicijativa Udruge „Prijatelji životinja“ iz Zagreba te se zabranjuje gostovanje cirkusa sa životinjskim točkama na području Grada Čakovca. Zabranjuje se prezentacija životinja na području Grada Čakovca u smislu njihovog zlostavljanja te se Grad Čakovec uključuje u akciju brige o životinjama. Grad Čakovec uključuje se u akciju vođenja brige o svim oblicima javnih nastupa ili zarade koji znače zloupotrebljavanje ljudi ili pojedinaca. Po zaključku je vidljivo da su međimurski prijatelji životinja u pravu, dakle, da se zabrana gostovanja ne odnosi samo na cirkuse s divljim, već sa svim životinjama. Zaključak, doduše, nema težinu kao odluka, no, ipak.. (vk)

Izvor: 3044