Arhiva 10.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Cmrečnjak i Tenčić najbolji orači Međimurja

Kao i niz godina do sada, uz mnogobrojne navijače i poklonike oranja, 30. srpnja na strništu uz cestu između Štefanca i Ivanovca održano je VII. natjecanje u oranju Međimurske županije. Ove godine, za razilku od ranijih, u Međimurju se nije oralo u najtoplijem danu u godini. Natjecateljima je posao olakšala kiša koja je nekoliko dana prije natjecanja malo poboljšala uvjete za natjecanje i snizila temperaturu na inače vrelom strništu.
Natjecanje su, kao svih prethodnih godina, organizirali Hrvatska poljoprivredna komora - Javna savjetodavna služba Međimurske županije i Udruga za organizaciju natjecanja orača Međimurske županije, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.
Otvorio ga je predsjednik županijske skupštine Petar Novački, a prigodnim su se riječima natjecateljima i publici obratili i dr. sc. Ivan Katalinić, direktor HPK-a i predsjednik Hrvatske udruge organizacija za natjecanje orača, Ivan Martan, predsjenik županijskog Odbora za poljoprivredu i turizam, te Zlatko Orsag, povjerenik HPK-a za Međimursku županiju.
Da bi sve proteklo regularno, brinula je sudačka ekipa u kojoj su bili Đuro Cerovčec (ujedno i voditelj natjecanja) i Tatjana Međimurec, agronomi iz HPK, te agronomi - profesori iz Gospodarske škole Čakovec Josip Peras i Matija Krhač, a iz Gospodarske su škole bili i mjeritelji brazde.
Ukupno se natjecalo sedamnaestero natjecatelja, među njima i dvije djevojke - Anja Kolarić i Petra Jagec - koje se nisu dale impresionirati mačo-kolegama na traktorima, već su se i te kako dobro nosile u odmjeravanju znanja i umijeća u oranju u pretežito muškoj konkurenciji.
U kateroriji plugova ravnjaka bilo je jedanaestero natjecatelja, među kojima je najprecizniji bio Ivan Cmrečnjak iz Šenkovca, a najviše bodova u kategoriji plugova premetnjaka među šest natjecatelja prikupio je je Viktor Tenčić (iz Sudovčine) koji je branio boje Agromeđimurja d.d. iz Čakovca.
(MB)

Izvor: 2937