Arhiva 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Črečan: Centar za autizam dobio pravo građenja

Odluka o osnivanju prava građenja u korist Udruge za autizam Pogled iz Nedelišća nije prvi, ali je svakako jedan od presudno važnih dokumenata u nastojanjima Udruge da u Črečanu podigne Centar za autizam. Općinsko vijeće u Nedelišću na svojoj je sjednici donijelo jednoglasnu odluku da podrži izvanredan projekt koji je predstavio dopredsjednik Pogleda Dalibor Kuhta.
Centar za autizam u Črečanu imao bi dijagnostički, rehabilitacijski i edukacijski karakter, a obuhvatio bi rad s osobama iz cijele regije - Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije. Objekat površine 395 kvadratnih metara projektirao je arhitekt Bojan Perhoč kao donaciju čakovečke tvrtke Urbia.
Usluge koje će Centar nuditi vezane su uz pripremu autistične djece prilikom uključenja u vrtićki program, zatim uz kreativno-razvojni program za djecu do 18 godina, rehabilitaciju, kineziološke terapije, individualni rad radnog terapeuta, dijagnostiku, senzornu sobu, poludnevni boravak...
- U Centru za autizam u Črečanu sve te usluge bit će besplatne jer naša je namjera da s državom uđemo u odnos koji će biti baziran na Strategiji za autizam RH koja se trenutno izrađuje po nalogu Europske unije. To će biti jedini centar takve vrste u zemlji, a najvažnije je što ćemo educirati i raditi s djecom i osobama iz autističnog spektra te pružati dijagnostiku koja je, po našim osobnim iskustvima kao roditelja autistične djece, najveći problem zdravstvenog sustava u cjelini, rekao je Dalibor Kuhta.
Vijećnici su svojim pitanjima i opaskama pokazali da im je istinski stalo da se Centar za autizam u Črečanu ne samo izgradi, već i da dobije podršku države u svakom smislu.
A. Ličanin

Izvor: 3056