Arhiva 26.09.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ČREČAN: Konji po svjetskim normama

Zadruga Animalogic u Črečanu djeluje dugi niz godina, a Emu Prokeš, upraviteljicu Zadruge, zatekli smo kako brine o kobili Tequili i njenoj ždrebici Elizi. Ema sa svojom obitelji, majkom Jadrankom i ocem Stankom Hanželičem, trenira konje. Naša je sugovornica na imanju okružena sa 16 sportskih konja te ostalih, manjih životinja, poput pasa, mačaka i kokoši.
- Osnovno čime se bave na imanju je trening konja, a svi su konji dovezeni iz Njemačke. Novitetima poput automatske šetnice i sustava plima-oseka dajemo im najbolji mogući trening. Ne mogu reći da nam država pomaže u financiranju, ali snalazimo se - govori Ema. Automatska šetnica, izgrađena u ožujku, novost je na imanju, a sustav plima-oseka jedini u Hrvatskoj.
Novi sustavi poboljšavaju kvalitetu rada, a uz to su i dobri za okoliš. Pogotovo sustav plima-oseka s kvarcnim pijeskom koji smanjuje stvaranje prašine tijekom treninga.
- Nadamo se da ćemo preživjeti do trenutka u kojem će se napokon prepoznati kvaliteta našeg rada. Do tada će biti teško. Potporu imam u roditeljima koji mi svakodnevno pomažu u obavljanju poslova - zaključuje Ema Prokeš.
Ždrebica Eliza i na našem je odlasku bila raspoložena samo za igru.
G. Lipić
Snimio D. Lesar

Izvor: 2996