Arhiva 20.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

ČREČAN: OBITELJ ŠARDI PRIBLIŽILA PČELARSTVO NA DRUGAČIJI NAČIN

Turistička zajednica Općine Nedelišće je u svom programu rada naznačila da će raditi na uređenju Črečan sela, autohtonog seoskog ambijenta u kojem će posjetitelji i turisti upoznavati način života i rada naših starih. Doista, u Črečanu postoji dio mjesta u kojem dominiraju "starinske kuće" i ognjišta, s tim da je dio njih zapušten. Jedno takvo je dobilo svoje novo lice otkako ga je preuzela obitelj Šardi i u njemu ustanovila "Medeni vrt".

Na otvorenju se okupilo stotinjak poznanika, sumještana, predstavnika javnog života. Tatjana i Miroslav Šardi time su predstavili svoje obiteljsko pčelarsko poljoprivredno gospodarstvo krugu istomišljenika, koji su s odobravanjem nazdravili uz medicu i poželjeli domaćinima uspjeh u radu - kako poljoprivrednom, tako i turističkom. Riječi podrške uputili su i zamjenica župana Sandra Herman, predsjednik PD Agacija Branko Lipić i predsjednik PD Nektar Prelog Ivica Balint.

Pomoć u radu supružnicima Šardi pružaju njihova djeca Filip, Ivan, Jelena i Eva. Ništa manje važan u ovoj pothvatu nije predani rad Tatjaninog brata, dugogodišnjeg pčelara, Vitomira Mlinarca. U "Medenom vrtu" gostima se može demonstrirati rad u pčelinjaku, upoznavati ih sa životom pčelinje zajednice, educirati o dobivanju i vrstama pčelinjih proizvoda, pružiti mogućnost sudjelovanja u radu s pčelama za škole u prirodi za najmlađe. Također, tu je mini muzej s tradicijskim alatima, suveniri od pčelinjih proizvoda pakiranih u eko-ambalažu, a moguća je i šetnja stazom čajeva i medonosnog bilja.

 

Na kraju sela Črečan, pčelarsko imanje Šardijevih je i oaza mira, mjesto idealno za opuštanje u autentičnom seoskom okruženju i očuvanoj prirodi. Tu je i biciklistička točka naznačena na svim kartama ruta, a na kojima Međimurska županija podiže kvalitetu cikloturizma. (al)

Izvor: 3134