Arhiva 16.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

CRKVA SVETOG JURJA: Zvonik se srušio zbog neadekvatne gradnje!

Varaždinska biskupija je, nakon rušenja tornja i urušavanja dijela Crkve svetog Jurja u Pleškovcu, od Općinskog suda u Čakovcu zatražila rješenje radi osiguranja dokaza koji se tiču ovog predmeta. Protustranke Biskupiji su ludbreška tvrtka Euroline i Geo-projekt iz Zagreba koji su bili angažirani na radovima sanacije crkve.
Sudac Milko Sambolek izdao je rješenje prema kojem će se zapisnici s ročišta i očevida održanih u navedenom postupku, zajedno s nalazima i mišljenjima sudskih vještaka, čuvati kod Općinskog suda u predmetu osiguranja dokaza.
Sudac Sambolek odbio je prijedlog Varaždinske biskupije da se utvrde troškovi postupka te je riješio da trošak postupka snosi predlagatelj. Podsjetimo, zatraženo je da sud utvrdi nastala oštećenja na crkvi i tornju, razlog nastanka urušavanja zvonika i dijela crkve, posljedice događaja i visinu štete. Očevid je proveden na licu mjesta, uz sudjelovanje sudskih vještaka građevinske struke, vještaka za arheologiju i likovnu umjetnost. Mišljenja i nalaze zajedno sa zapisnicima čuva Sud.
Procijenjena šteta na umjetninama iznosi 4,130.000 kuna, a ukupan procijenjen iznos štete je 3,100.950 eura, odnosno 22,947.030 kuna. Euroline se u jednom dijelu protivi konstatacijama nalaza vještaka građevinske struke, no u većini se slaže sa stručnim mišljenjem. Dodatna vještačenja u geomehaničkom dijelu konstatirala su da se zvonik nalazio u geostatički nepovoljnim uvjetima, da je građa zvonika bila u lošem stanju i da je lukovica bila trula, da je vezivo zida zvonika bilo slabo uz nekorektnost povezanosti sa zidom crkve, da je zatega bila oštećena prije pucanja, a da je do pucanja došlo prije rušenja zvonika te da je tlo dobre kvalitete.
Zaključak je stručnjaka da izvedba radova nije bila od presudnog značaja za rušenje zvonika, preciznije - da se “radi o događaju koji objektivno nije bio predvidiv i da su uzroci rušenja u neadekvatnosti građenja i starosti građevine, uz zamor materijala, a ne u propustu izvođača radova”.
Ostaje da vidimo na koji će način Varaždinska biskupija i izvođač radova na sanaciji Crkve sv. Jurja u Pleškovcu razriješiti spor.
A. Ličanin

Izvor: 2890