Arhiva 07.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

"Crne torbe" iz ŽUC-a ili Vebleove glave?

Članovi Gospodarsko socijalnog vijeća Međimurske županije na svojoj su sjednici održanoj protekle srijede, dan uoči sjednice skupštine, raspravljali o drugom rebalansu proračuna Međimurske županije za ovu i prijedlogu proračuna za iduću godinu. Socijalni partneri opet su ukazali na vrlo teško gospodarsko stanje te apelirali na lokalnu i županijsku vlast da dodatnim angažmanom i štednjom pridonesu oporavku gospodarstva i zaustavljanju rasta nezaposlenosti i pada životnog standarda građana. Sjednica GSV-a bila je održana i tjedan dana ranije, ali je prekinuta jer su materijali za rebalans i proračun GSV-u bili dostavljeni neposredno pred sjednicu, pa je zaključeno da se o tako zahtjevnoj materiji ne može raspravljati bez ozbiljnije analize. Ipak, na toj je, prekinutoj sjednici izabran novi predsjednik GSV-a Međimurske županije, sindikalni predstavnik Stjepan Cirković. Tako su članovi GSV-a ipak opravdali svoje naknade od po 150 kuna po sjednici.
Budući da na prekinutoj sjednici sindikalac Franjo Veble nije dobio odgovor na pitanje postoje li i u Međimurju “crne torbe” s novcem za neke političke stranke, iskoristio je prisutnost župana Ivice Perhoča i ponovio pitanje. Veble je pojasnio kako misli na ŽUC i novac (u javnosti se spominjao iznos od 12 i 18 milijuna kuna, op.nov.) koji je oročio bivši ravnatelj Zoran Šarić, a da se u političkom prepucavanju oko ŽUC-a nitko ne pita koliko je radnih mjesta moglo biti sačuvano da se taj novac namjenski usmjerio. Veble smatra da se radi o nezakonitom poslu, a od župana je zatražio da se izjasni hoće li itko zbog toga odgovarati. Postavio je i retoričko pitanje gdje bi završio novac od kamata da se za njega nije saznalo. U nečijoj predizbornoj kampanji ili bi jednostavno bio “zaboravljen”?
Župan je odgovorio da igra otvorenih karata, da nema nikakvih tajnih računa ili izdataka o kojima javnost ne bi trebala ili smjela znati.
Kad je o ŽUC-u riječ, na dan 26. studenoga bilo je oročeno 6 milijuna kuna (oročenje do 23. prosinca, op. nov.) raspoloživa sredstva po drugom računu su 8,6 milijuna kuna, što je ukupno 14,6 milijuna neiskorištenih kuna. To je namjenski novac i, po županovim riječima, morao se utrošiti u ceste, a Perhoč je iznio računicu po kojoj, da je taj novac bio angažiran, ne da je trideset ljudi moglo ostati još godinu dana zaposleno, nego njih puno više. Župan se GSV-ovcima požalio kako jedva održava likvidnost, mora koristiti minus na žiroračunu, morat će se zadužiti za još osam milijuna kuna kako bi podmirio obveze prema gospodarstvenicima, a županijska tvrtka je u plusu i oročuje sredstva...
Kako bilo, nije bilo decidiranog odgovora po pitanju nečije osobne odgovornosti, ali Šarić je ionako već drugi dan na skupštini imenovan vršiteljem dužnosti ravnatelja ŽUC-a.
V.Trstenjak

Izvor: 2902