Arhiva 17.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Črno selo u Prekopi

Mještanin Prekope Dražen Pristav obratio nam se s apelom da u dijelu sela u kojem živi, na lokaciji Črno selo, strpljenje ide kraju. Riječ je ovdje o činjenici da nekoliko domaćinstava i vikend kuća nema uređenu lokalnu cestu, već se promet odvija šljunčanim putem. Iako na samoj granici dviju općina - Štrigova i Sveti Juraj na Bregu, dvojbi o pripadnosti nema. Potvrđuju nam to i načelnici dviju općina Stanislav Rebernik i Anđelko Nagrajsalović s kojima smo razgovarali na ovu temu.
- Put dug 300 metara kojim s glavne ceste dolazimo do svog doma je šljučan. Obje općine obećavaju asfaltiranje staze već desetak godina, a na koncu ovamo dođu prije izbora, mjere i gledaju, pa ostanu na obećanju. Iako administrativno pripadamo Štrigovi, a već susjedne kuće ili vikendice Svetom Jurju na Bregu, zimi nam snijeg čisti služba Općine Sv. Juraj. Usprkos najboljoj namjeri, i to nam pričinjava problem jer nam sav šljunak razgrnu s puta, a snijegom iskrivljuju i ruše ograde koje su mahom žičane - priča nam Dražen Pristav.
Draženova majka Marija ovdje se dotiče uplatnica koje im Općina Štrigova šalje za komunalnu naknadu i održavanje groblja.
- Mi to ne plaćamo i nećemo plaćati jer se ovdje iz komunalne naknade ne održava ništa. Ni zelene površine, ni putevi, ni ceste, ni slivne vode, ni javna rasvjeta, jer je ionako ni nema. Grobnu naknadu ne vidim razloga plaćati Štrigovi kad grobnicu imamo na groblju Pleškovec i sve plaćamo Općini Sv. Juraj na Bregu - priča o stanju stvari koje odražava pravi život, a ne stanje na papiru.
- Kad pada kiša, voda nam se slijeva u garažu, a put je neprohodan zbog rupa koje probije voda, pa ga uređujemo sami. Zimi, kad odgrću snijeg s puta, šljunak se raznese na sve strane, pa u proljeće ne možemo ni pokositi travu jer je puna kamenja. Susjedima se od nanosa snijega nakrivi ograda. Naravno da zimska služba mora odraditi svoj posao i da smo na putu koji je pokriven glavnom cestom kroz Dragoslavec, pa to čini služba Općine Sv. Juraj na Bregu, ali ovo treba što prije urediti. Bliži se zima i već strepimo, a godinama nam se samo obećaje i obećaje. Zimi se ne možemo odvesti do glavne ceste, za kiša je sve razrovano i blatno, a ljeti nam je prašina u svakoj pori - priča nam D. Pristav.

Rebernik: Črno selo jest u planu

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik upoznat je s problemom o kojem je ovdje riječ, pa je spremno odgovorio kako je dokumentom koji je donijelo Općinsko vijeće predviđeno asfaltiranje ceste u Črnom selu do 2013. godine.
- Vijeće je usvojilo Plan uređenja općinskih cesta i staza za razdoblje do 2013. godine, dakle do kraja našeg mandata, u kojem je i put o kojem pitate. Plan obuhvaća četrnaest puteva, odnosno cesta i staza. Neke smo već realizirali, neke sad radimo, a neke će tek doći na red - kaže Rebernik.
Većina od planiranih četrnaest projekata iziskuje sređivanje imovinsko-pravnih odnosa koji su uvjet da se gradnja ili modernizacija nekih cesta kandidira kod pretpristupnih fondova, no izvjesno je da će u Črnom selu cesta biti uređena lokalnim novcem.
Valja ovdje istaknuti da specifična konfiguracija tla i domaćinstva “razbacana” na teško dostupnim lokacijama općinskom proračunu Štrigove (koji ionako nije izdašan) pričinjavaju prilične teškoće. Izuzetan broj lokalnih cesta održava se i uređuje o trošku Općine, pa se tako novac najviše i troši u tu namjenu. O situaciji u Črnom selu u Prekopi načelnik dodaje:
- Mi smo bili na licu mjesta dva puta i razgovarali sa stanarima, no s obzirom da je to granični dio s Općinom Sv. Juraj, željeli bismo doći do kompromisa i napraviti cestu zajedno. Jesmo na tom tragu, ali još uvijek bez konkretnog dogovora. Ako me pitate za rokove, ne mogu ni tu dati potvrdu vremena, ali je sigurno da ćemo do 2013. to odraditi. Sada za to novaca nemamo, to je činjenica i mi to ne skrivamo - kaže Rebernik dodajući da ovog trenutka rade na asfaltiranju ceste koja ima viši prioritet.
Riječ je o radovima u Banfiju u kojem se na potezu uz samu državnu granicu, u duljini 350 metara, asfaltira put koji je potpuno neprohodan za kiše i snijega. Mještani se uopće ne mogu dovesti do glavne ceste i svojih kuća zbog zahtjevne konfiguracije tla i strmih uzbrdica.
- U Banfiju smo prionuli poslu zato što su sami mještani rekli da će financirati trećinu vrijednosti radova koji su procijenjeni na 150 tisuća kuna. Kako smo u Općini zauzeli stav da od mještana nećemo primati novac u svrhu izgradnje, odnosno sufinanciranja cesta, građani su sami napravili podlogu za asfalt koji sada postavlja svetomartinska tvrtka Asfalt gradnja - kaže načelnik Rebernik.

Nagrajsalović: Stanarima ćemo osigurati normalan život

Načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović također izražava spremnost da se u perspektivi uredi prometnica na lokaciji Črno selo.
- To je pozicija koju tipizira granica dviju općina i već smo razgovarali s načelnikom u Štrigovi da zajedno uredimo cestu. Na ruku nam sada ide novi Zakon o cestama koji će lokalnoj samoupravi omogućiti stjecanje vlasništva nad lokalnim cestama. To konkretno znači - kad riješimo imovinsko-pravni odnos nad sadašnjom stazom i kad ona bude općinska, njezino uređenje i asfaltiranje moći ćemo kandidirati kao projekt kod nadležnih ministarstava.
Naši su proračuni toliko skromni da su ovakvi zahvati preskupi, ali u perspektivi je da do 2013. tu cestu izgradimo jer naravno da ljudima moramo osigurati normalan život i prometnu komunikaciju - ističe A. Nagrajsalović, uz ogradu da planovi i mogućnosti realizacije ponekad ne idu ruku pod ruku.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2951