Arhiva 16.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

CWS boco zapošljavat će do 80 ljudi

Dugo na području Grada Čakovca nije polagan kamen-temeljac, posebno stranog ulagača, i to za izgradnju tvrtke koja bi zapošljavala veći broj ljudi. No, u utorak, 6. svibnja u Gospodarskoj zoni Istok, uz prisustvo potpredsjednika hrvatske Vlade zaduženog za investicije Branka Grčića, najviših županijskih i dužnosnika Grada Čakovca te brojnih drugih uzvanika, položen je kamen-temeljac za izgradnju postrojenja industrijske praonice njemačkog investitora - tvrtke CWS boco International GmbH.
Ukupna vrijednost projekta je 12 milijuna eura, a čakovečki pogon zapošljavat će od 60 do 80 radnika. Osnovna djelatnost CWS boca je opremanje sanitarnih prostora higijenskom opremom te iznajmljivanje i održavanje radne odjeće, pamučnih ručnika i otirača.
- Gradnja industrijske praonice u Čakovcu najveća je pojedinačna investicija CWS boco grupe. Uvjereni smo da će ovaj projekt polučiti veliki uspjeh. Za Međimursku županiju, odnosno Čakovec odlučili smo se zbog odlične lokacije i entuzijastičnog prijema. Prepoznavanje potreba i ozbiljan angažman lokalnih čelnika bili su ključni faktori pri donošenju odluke, rekao je na svečanosti član Uprave CWS boco International Peter Taylor. U svom se obraćanju prisjetio i pokojnog bivšeg gradonačelnika Branka Šalamona u čije su vrijeme započeli prvi kontakti između tvrtke i Grada, izrazivši žaljenje što i on nije dočekao trenutak početka izgradnje.
Višestruka
korist za cijelu zajednicu
Direktor CWS boca d.o.o. (hrvatske tvrtke kćeri) Senko Judin rekao je da od novog pogona neće prosperirati samo tvrtka, već sve razine zajednice - od Grada do države - putem novih radnih mjesta, radova i financijskih obveza koje njihovo poduzeće izvršava na vrijeme.
- Ovo ulaganje puno znači za razvoj Grada. Osim novih radnih mjesta, vjerujem da će, kad vide prvu investiciju, ona privući i druge ulagače u Gospodarsku zonu Istok. Grad će Zonu infrastrukturno opremiti, čime će se aktivirati i građevinska operativa. Smatram da je u cjelini stvorena pozitivna investicijska klima i vjerujem da za Grad dolaze bolji dani kad je riječ o gospodarstvu, istaknuo je gradonačelnik Stjepan Kovač.
Zadovoljstvo investicijom izrazio je i župan Matija Posavec, uz ostalo napomenuvši da će i Grad i Županija svakog poduzetnika, bilo domaćeg ili stranog, i dalje dočekivati raširenih ruku u smislu smanjenja birokracije i izdavanja dozvola.
- Trenutno držimo rekord od 11 dana. Upravo ta sinergija i olakšavanje poduzetnicima su bitni, zato i postoji lokalna i regionalna samouprava, rekao je Posavec.
Branko Grčić: Ipak se kreće
- Ovo je još jedan projekt koji svjedoči da se ulaskom Hrvatske u EU ipak stvari kreću. To se ne može osporiti. U suradnji s Agencijom za investicije i konkurentnost, mi smo u posljednjih 10 mjeseci otvorili 10 ovakvih gradilišta stranih investitora koji očigledno ipak pronalaze načine i uvjete za konkretno poslovanje u Hrvatskoj, unatoč pričama o visokom poreznom opterećenju ili nekakvim lokalnim ili državnim ograničenjima. S obzirom na otežane uvjete financiranja poduzetništva u Hrvatskoj, ovakvi projekti financirani inozemnim kapitalom u ovom su trenutku možda i najvredniji. Tu se, između ostalog, događa i transfer znanja i tehnologija te, naposljetku, i izvoz, što je našoj zemlji izuzetno potrebno, naglasio je potpredsjednik Vlade Grčić.
Čakovečko postrojenje bit će površine 6.500 kvadratnih metara, od čega će se sama praonica prostirati na 5.000 metara, dok se ostalo odnosi na skladišta i urede. Dnevni kapacitet praonice bit će 20.000 komada industrijske radne odjeće, 48.000 pamučnih rola za brisanje ruku i 6.000 otirača, odnosno, sveukupno 230 tona.
Sjedište tvrtke investitora CWS boco International inače je u njemačkom gradu Duisburgu. Kompanija je prisutna u 19 europskih zemalja i Kini. Ima 7.000 zaposlenih te ostvaruje godišnji promet od 770 milijuna eura. Dio je koncerna Haniel.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3081