Arhiva 07.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

D. DUBRAVA: Dani dobravskog ljuka

U nedjelju, 28. kolovoza Donja Dubrava mirisala je na luk i zdravu hranu. Mirisala je na jela od ekološki uzgojenih proizvoda koji su se spravljali u okviru turističke i kulinarske manifestacije „Peti dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje“. Za razliku od lani, kad su bili dvodnevni i odvijali su se u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska, ovaj put trajali su samo jedan dan. Organizatori manifestacije bila je Općina Donja Dubrava i Udruga „Duga“, društvo za biološko-dinamičko gospodarenje Čakovec. Generalni sponzor manifestacije bilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja RH.
Dvorište doma kulture Zalan već je tijekom nedjeljnog prijepodneva bilo krcato štandovima izlagača prehrane za koju su organizatori rekli da znači budućnost, a takva su jela, koja su pripremile dobravske žene, bila ponuđena na degustaciju u unutrašnjosti palače. Uslijedilo je svečano otvaranje na kojem su svojom svirkom oduševili članovi Puhačkog orkestra iz Vrbovca i članice pjevačkog zbora ovdašnje umirovljeničke podružnice.
Na otvaranju u dvorištu palače Zalan govorili su načelnik Donje Dubrave Marijan Varga i predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački koji je manifestaciju i otvorio.Obojica su izrazila ponos i zahvalu što se ljudi okreću zdravoj prehrani, ne zaboravljaju ulogu luka u tradicijskoj kuhinji te cijene napore „Dobravčana“ koji žele luk zadržati svojim izvornim proizvodom.
Dvorište je popunilo 30-ak proizvođača zdrave hrane i drugih proizvoda koji uz nju idu. Bili su tu izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.
Održana je tradicionalna javna tribina, odnosno predavanje o luku i ekološkoj proizvodnji te o značaju ekološke proizvodnje i njene zastupljenosti u ukupnoj proizvodnji hrane. O tome je u prostorijama palače Zalan govorio Željko Sobotka prof., tajnika društva „Ljekovito bilje“ iz Zagreba, koji je u završnom obraćanju naglasio kako je luk tajna obiteljske sreće. Tribina, kao i degustacija jela od luka u čijoj su se pripravi istaknule pojedine mjesne udruge pobudili su nezapamćeno zanimanje posjetitelja. U tome je svo vrijeme dominantnu ulogu imao Josip Sabol, najpoznatiji obiteljski uzgajivač ekološkog povrća koji kaže kako je ljubav prema tradicionalnom uzgoju luka prekrasna spona u povezivanju mladih i starih generacija. U tome je nemjerljivu ulogu imala i njegova prerano preminula supruga Slavica koja je u proces proizvodnje luka uključila i svoju djecu. Josip je danas vjeran nastavljač zajednički započetog projekta, a što je najvažnije - stečeno znanje o proizvodnji luka nudi zainteresiranima.
Pomoć u okrepi i spravljanju lovačkog gulaša posjetiteljima je ponudilo članstvo općinskog Ogranka UDVDR-a Donje Dubrave.
U kasnim popodnevnim satima, kada je dvorište i dalje vrvjelo znatiželjnicima, svojom svirkom i pjesmom zabavljali su ih Martin Srpak, akademski glazbenik iz Zagreba, i glazbeni sastav „Mariča band“.
Mladen Grubić

Izvor: 2941