Arhiva 01.07.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

D. DUBRAVA: Oskrnavljeno više od dvadeset grobova

Međimurska policija istražuje vandalizam koji se u noći na četvrtak dogodio na groblju u Donjoj Dubravi. Zasad nepoznati počinitelji s dvadesetak i više grobnica odnijeli su sve mesingane i ukrase u bronci te stvari koje se najvjerojatnije mogu preprodati. Šteta se još utvrđuje.
Prema iskazima mještana, pokradeno je i do četrdesetak obiteljskih grobnica. Stjepan Vlaović, jedan od oštećenih, rekao je da tom vandalizmu konačno treba stati na kraj. Na njihovoj obiteljskoj grobnici bili su ukrasi vrijedni dvije tisuće i više eura. Šokiran je bio i bračni par Jelena i Mihael Ujlaki koji je ostao bez ukrasa.
- Na groblje smo slučajno došli. Ne možemo vjerovati. Tu nam leži sin jedinac i na grobnici su bile stvari vrijedne više od tisuću eura. Ni sami ne znamo koliko smo sve to platili, nedostaju brončane ruže. Možda nam novac nije toliko bitan u ovom trenutku, koliko smo sentimentalno vezani za njegov grob koji je oskvrnjen.
U Njemačkoj radimo više od četrdeset godina, a njegov grob posjećujemo 22 godine. Ovo je nevjerojatno. Oko nas na grobnicama pokradene su vaze i vrijedne stvari – rekli su supružnici ne vjerujući svojim očima.
Brojni vlasnici grobnica još ni ne znaju da se to dogodilo na groblju, pa će stvarna šteta biti utvrđena dok vlasnici ne dođu na groblje, ali vrijednost ukradenog je velika.
Tekst i foto Zinka Čižmešija

Izvor: 2879