Arhiva 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

D. DUBRAVA: Ščehalje smo perje za tri vanjkuše

Sedamdesetogodišnju Francisku Markušić iz Donje Dubrave dobro znaju svi koji imalo drže do tradicije u međimurskom kraju. Teta Franca Mihaljekova, kako je svi odmila zovu, u mlađim je danima čak 27 godina bila kuharica na svadbama. Mnogo je toga naučila o ljudima i saznala od njih, a najviše je zavoljela tradicionalne običaje koje je prenijela i na svoje kćerke. Tako je unatrag godinu dana sačuvala perje od dvadesetak gusaka koje su imali u domaćinstvu. Kako su večeri još uvijek duge, proteklog tjedna okupila je svoje prijateljice, kćerke i susjede i nakon dugo vremena ponovo se u njihovom domu dogodila čehara. Tradicionalni običaj bio je uzbudljiv doživljaj za sve njih, izvučen iz zaborava.
- U mojim mlađim godinama, kad sam kuhala na svadbama, za mladence se prethodno uvijek pripremila posteljina na kojoj su započinjali svoj zajednički život. Nije bilo ovog industrijskog punjenja, već se perje godinama skupljalo i – čehalo, da bi nastali jastuci, dunjhe za pokrivanje i blazine za donji dio kreveta, ispod plahte. Posteljinu su pripremale i mladenkina obitelj i obitelj mladoženje. Kad se guščje perje odvojilo od stapki, bilo je kvalitetnije od ostalog – rekla nam je gospođa Franciska.
Za vrijeme čehare, koja je trajala dvije večeri i bila u vrlo veselom tonu, od dvadeset gusaka načehano je perje za tri velika lijepa jastuka, rekla nam je domaćica koja je i na svoju djecu prenijela dio tradicije. Naime, ima tri kćerke, sedam unuka i pet praunuka koji su joj velika radost i veselje. Osim perja, radi ručne radove i cvijeće od papira koje redovito izlaže na izložbama donjodubravskih žena.
Veselo žensko društvo koje se okupilo u dvije večeri malo si je i potračalo, a krenule su i priče o nekadašnjim vremenima u kojima je za vrijeme čehanja perja zasvirala harmonika, popilo se, pojelo i zaplesalo. Najčešće se tu rodila i neka nova ljubav koja je ubrzo urodila prosidbom i svadbom. Nažalost, neke stvari ne možemo vratiti, možemo samo sačuvati dio onoga što nas je veselilo. Čehara je bila samo djelić svega toga, rekla nam je na kraju gospođa Franciska.
Zinka Čižmešija
Snimila Lana Zvošec

Izvor: 3022