Arhiva 17.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

D. DUBRAVA: Svi piju, a račun bez krčmara (II.)

Ponukan nedavnim pismom svog sumještana, i ja pišem ovo pismo, u nadi da u našoj maloj sredini ipak postoje ljudi kojima je stalo do dobrobiti naše zajednice. Trenutna situacija dokazuje upravo suprotno. Na napise anonimnog Dobravčana Udruga navijača je odgovorila, ni manje ni više nego transparentom, i to kakvim - MUKU MUČE DA NAS SPRIJEČE, SPRIJEČITI NAS NIKAD NEĆE. Bez imalo srama, nastavili su sa svojom svakodnevnom aktivnošću - ilegalnim ugostiteljstvom. Ne znam kako bih ovo nazvao, da li je to bezobrazluk? Drskost? Ili pak nešto treće?
Ovo nije osobno, i nije napad na dečke, jer sam i sam u početku podržao njihovu inicijativu, no smatra kako se red ipak mora znati i kako se je nekih pravila ipak potrebno držati. Neka me isprave ako griješim i uvjere u suprotno, no, pozvat ću se na zakon; “Prema odredbi članka 2. stavka 1. Zakona, udruga je svaki oblik slobodnog i dobrovoljnog udruživanja više fizičkih, odnosno pravnih osoba, koje se, radi zaštite njihovih probitaka ili zauzimanja za zaštitu ljudskih prava i sloboda, te ekološka, humanitarna, informacijska, kulturna, nacionalna (...) ili druga uvjerenja i ciljeve, a bez namjere stjecanja dobiti, podvrgavaju pravilima koja uređuju ustroj i djelovanje toga oblika udruživanja.”
Dakle, udruga se osniva ako svrha osnivanja nije stjecanje dobiti već zalaganje za probitke određene interesne skupine (osnivača i članova), zaštita vrijednosti od općeg interesa ili zaštita drugih uvjerenja i ciljeva.
Možda je novoosnovanoj Udruzi navijača primarni cilj i bio jedan od tri navedena, no ova je Udruga postala sve samo ne ono čemu je bila namijenjena. Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, daje mogućnost obavljanja ugostiteljske djelatnosti pojedinim udrugama i to: Hrvatski planinarski savez, Hrvatski ferijalni i hostelski savez, lovačke udruge, ribičke udruge, udruge pripadnika nacionalnih manjina, Savez izviđača Hrvatske, amaterske sportske udruge za svoje potrebe u svojim prostorijama.
Navedene neprofitne organizacije ne moraju biti registrirane za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, ali moraju ishoditi rješenja nadležnog tijela (Ured državne uprave područja na kojem udruga posjeduje objekte u kojima želi obavljati ugostiteljsku djelatnost) da su u ugostiteljskom objektu u kojem pružaju ugostiteljske usluge ispunjeni propisani minimalni uvjeti za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.
Nisam imao prilike pročitati Statut Udruge navijača i ne znam kako ni gdje doći do njega, pa stoga ne mogu sa sigurnošiću reći da li je u njihovom Statutu išta od ovog navedeno, a i nisam siguran spada li uopće ta udruga u jednu od navedenih kategorija (možda u posljednju - amaterske sportske organizacije?).
Bitna činjenica je i sljedeće, svaka udruga, pa tako i ova, može obavljati djelatnost koja se sastoji od prodaje dobara ili usluga, ali se ta djelatnost ne smije obavljati učestalo i trajno, npr. povremene večere radi skupljanja financijskih sredstava i sl.
U navedenom je slučaju djelatnost upravo suprotna, učestala i trajna, jer “ilegalni kafići” rade svakodnevno, od jutra pa do dugo u noć.
I za kraj, samo pitanje koje je postavio i moj sumještanin - “Da li su se udruge u Donjoj Dubravi počele osnivati samo zbog lake i brze zarade?”
Ogorčen mještanin Donje Dubrave

Izvor: 2860