Arhiva 16.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

D. DUBRAVA: Zbog navale divljih svinja zatražena pomoć države!

Nedvno su u domu kulture „Zalan“ u Donjoj Dubravi tamošnji poljoprivrednici Stjepan Miser i Vedran Klarić organizirali prikupljanje potpisa za peticiju kojom se od Ministarstva poljoprivrede traži da svim poljoprivrednicima na tom području zaštiti usjeve od štete koju nanosi divljač. Dalje traže da se po hitnom postupku donese odluka o dodatnom odstrelu, i to prije svega divljih svinja i druge visoke divljači koje na njihovim poljoprivrednim parcelama u Velikom Pažutu, Malom Senjaru, Ležišću u k.o. Legrad te u Dolnjem polju, Krogu, Čretu, Pijavišču, Krč-Hudičnjaku, Rožđu, Gredinama i Orešcu u k.o. Donja Dubrava čine i činile su nesagledive štete. Riječ je o površini od 650 hektara.
Miser i Klarić spadaju u najuglednije donjodubravske poljoprivrednike, a na taj su se korak odlučili zbog milijunskih šteta koje u zadnjih četrnaest godina trpe poljodjelci s tog područja. Naime, Vlada Republike Hrvatske 15. studenoga prošle godine donijela je uredbu o proglašenju posebnog ornitološkog rezervata Veliki Pažut kod utoka Mure u Dravu, čime je prestala važiti odluka o proglašenju posebnog zoološkog rezervata Veliki Pažut koju je donijela Skupština Koprivničko-križevačke županije 10. prosinca 1998. godine. Tom uredbom pomaknute su granice te su izuzete neke površine za koje se već pet mjeseci ne zna tko njima lovno gospodari i kome oštećeni poljoprivrednici mogu prijaviti štetu, pa peticijom žele ubrzati taj proces jer zemljište više nije u nadležnosti Ministarstva kulture.
Spomenuti poljoprivrednici ovih su dana na tom području sijali kukuruz, o čemu je Klarić rekao:
- Posijao sam ga na površini od 2 hektara u Velikom Pažutu, no, za nekoliko dana iz zemlje je nestao sav sjemenski kukuruz koji su „poharačile“ divlje svinje i druge životinje čiji je odstrel u Velikom Pažutu zabranjen - rekao je i dodao da nitko nije protiv divljači, već samo žele da se to područje proglasi lovištem, što znatno mijenja stanje i čime bi se smanjile nesagledive štete na poljoprivrednim kulturama. Klarić je rekao kako je u spomenutih 14 godina izgubio više od 200 tisuća kuna. On obrađuje ukupno 18 hektara zemlje.
Ni Stjepan Miser nije bolje prolazio. On je zbog divljači pretrpio štete u visini od pola milijuna kuna i odlučio sam pokrenuti sudski postupak.
- Posijem kukuruz, a tijekom noći mi ga „počiste“. Divljač se već toliko osokolila da dolazi do rubnih dijelova sela na kojima uništava obiteljske vrtove. Ulaganja su prevelika, meni je ugroženo 35 hektara, a neposredno 47 hektara zemljišta. Došlo je vrijeme za žurnost, pa treba nešto učiniti i vjerujem da će Ministarstvo poljoprivrede reagirati na ova naša upozorenja i molbe te ubrzati proces - rekao je ogorčeni Miser.
Svoje nezadovoljstvo nisu izrazila samo ova dvojica, već je u pitanju mnogo više poljoprivrednika s područja Međimurja i Podravine, što pokazuje stotinjak prikupljenih potpisa.
Njih su sami odnijeli u spomenuto ministarstvo, odnosno njenu Upravu za lovstvo, vjerujući kako će se u ovim institucijama pravodobno i pravovaljano reagirati poduzimanjem konkretnih koraka. Za njihove probleme zanimanje je pokazao i općinski načelnik Marijan Varga za kojeg se vjeruje da će upotrijebiti svoj utjecaj u spomenutim državnim tijelima.
Dok divlje svinje nastavljaju svoj rušilački pohod – Ministarstvo poljoprivrede šuti!
Mladen Grubić

Izvor: 2977