Arhiva 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

D. HRAŠĆAN: Kad se mala srca slože...

Izuzetno teške stambene prilike u kojima žive Danijela (38) i Krešo (38) Krušec sa svojim sinovima Juricom (16) i Kevinom (11) te kćerkom Klementinom (5) i Danijelinim onemoćalim i bolesnim stricem Dragutinom Babićem (59) u Donjem Hrašćanu pokrenule su na prijelazu 2010. godine na 2011. godinu lanac dobrosusjedske solidarnosti s kojim se pokušalo pomoći obitelji da stane na svoje noge, popravi svoje stambene prilike i – prije svega – da se stvore uvjeti za troje djece da mogu normalno učiti.
Krušecovi to sami nisu mogli: Krešo je ostao bez posla zbog stečaja poduzeća u kojem je radio, pa se snalazio radeći “na crno” u Austriji kod farmera (u međuvremenu je ipak zaposlen u Pre-komu u Prelogu), a Danijela je nezaposlena i teško bolesna, ovisna o dijalizi na koju ide svaki drugi dan i čeka svoj red na listi za transplantaciju bubrega.
Nakon dvije godine otkako je u listu Međimurje objavljena priča o teškoj situaciji obitelji Krušec, zahvaljujući dobrosusjedskoj solidarnosti i akcijama koje su započele žene organizirane u donjohrašćansku udrugu žena, brojnim sponzorima i dobronamjernicima, danas trošnu kućicu sagrađenu 1927. godine u kojoj su se stisli Krušecovi sa svojom djecom natkriljuje novogradnja. Ne velika, već dovoljna da se pod novim krovom urede kupaonica, kuhinja, soba za djecu i (kad se bude moglo i kako se bude moglo) još dvije sobe u potkrovlju...
U petak, 28. lipnja obitelji Krušec došli su posebni gosti: Kevinova dosadašnja učiteljica Emilija Kolac sa svim kolegama i kolegicama iz Kevinovog četvrtog razreda došla je pogledati kako je uređena soba za koju su učenici pribavili radni stol za Kevina...
Akciju nabave organizirala je Andreja Bukal Kolarić, jedna od agilnih mama malih đaka iz četvrtog razreda OŠ Hodošan, uz pomoć drugih poduzetnih žena:
- Otkako je Kevin krenuo s našom djecom u prvi razred, nastojimo pomoći – ponajviše pomoću Udruge žena – što god treba. Znate da je uz pomoć sponzora, susjedstva, majstora i donatora podignuta ova mala novogradnja, a pobrinuli smo se i da je opremimo...
Kućica je pod krovom, uređena je samo za sad ta dječja soba, a treba nabaviti još nešto građevinskog materijala da se dovrše kuhinja i kupaonica. Zahvaljujem svim donatorima, ne nabrajam ih poimence u strahu da nekog ne izostavim, ali molim – sve koji mogu pružiti još kakvu pomoć – da ne odustaju... Do zime se mora zatvoriti krovište i još dosta toga obaviti...
Emilija Kolac, nakon generacije đaka u kojoj je prva četiri razreda polazio Kevin, preuzet će u jesen samo još jednu generaciju do odlaska u mirovinu, a na svoj je dosadašnji razed jako ponosna:
- Djeca su se sama dogovorila što bi bilo najbolje darovati Kevinu za pomoć, pa je sad, kad je dovršena soba – nabavljen i radni stol. Petnaestero učenika imala sam u ovoj generaciji u razredu, roditelji tih učenika sjani su ljudi, spremni pomoći u svakom trenutku i tijekm sve četiri godine spremno su se odazivali ako je nešto trebalo... Hvala im svima!
Dakle, pomoć je i dalje Krušecovima potrebna – u materijalu, u radovima, finacijska, a tko obitelji Krušec osobno nečim želi pomoći - oni su u Donjem Hrašćanu na kućnom broju 123. (MB)

Izvor: 3037