Arhiva 31.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Da li je čakovečki Hotel "Park" pred zatvaranjem?

Prijeti li zatvaranje i prenamjena prvog i dugo godina jedinog međimurskog hotela, čakovečkog Hotela Park, pitanje je koje se nameće nakon što su procurile informacije o najavama otpuštanja velikog dijela zaposlenih u Hotelu. Hotel Park otvoren je 30. studenoga 1966. godine kao odgovor na izuzetan razmah lovačkog turizma u Međimurju i nedostatk smještajnih kapaciteta.
Danas Hotel, koji je dugo godina bio u vlasništvu Uniona, a sada Bioinstituta Čakovec, raspolaže sa 106 soba i 186 ležajeva, no čini se da im baš ne “cvjetaju ruže”.
Naime, nedavno su organizirani pojedinačni sastanci sa zaposlenicima Hotela na kojima im je prezentirano da će uskoro postati tehnološki višak. Zanimljivo je da razgovore sa zaposlenicima nije vodila Uprava, već pravnik Bioinstituta.
Na informaciju o mogućim otkazima i tehnološkom višku reagirao je sindikalist Franjo Veble koji je objašnjenje potražio od direktorice Vesne Sabol Opačić. Direktorica mu je informaciju potvrdila, uz konstataciju da niti sama još nije sa svime upoznata i obećanje da će “ostati na vezi”.
- Nije mi se više nitko javio, potvrdio nam je Veble proteklog tjedna, ali imam informaciju da se radi o “višku” od 18-ero ljudi. Trenutno je u Hotelu zaposleno 37 ljudi, računajući i četvero koji imaju ugovore na određeno vrijeme. Brojka od 18 ljudi vjerojatno nije slučajna jer po zakonu, ako ih je manje od 20 na spisku za “odlazak”, tada ne treba raditi program zbrinjavanja, ali to je ipak pedeset posto sada zaposlenih.
- I do mene su došle informacije da je ovo samo prvi val mogućeg otpuštanja, a druga bi išla iduće godine, što može značiti jedino da bi se Hotel, uz eventualno nekakvu prenamjenu, vrlo lako mogao potpuno zatvoriti. O svemu sam izvijestio Sindikat ugostiteljstva i turizma u Zagrebu, nakon povratka Uprave s godišnjeg planiramo sazvati skup radnika jer imamo jednu potencijalno opasnu situaciju. Naime, prije izvjesnog vremena, Uprava je, na svoju ruku i bez konzultacija sa sindikatom, umanjila zaposlenicima koeficijente, a to će imati direknu posljedicu na izračun otpremnina. Ako se ne uspijemo dogovoriti da se prizna stari koficijent koji je Uprava samovoljno snizila, morat ćemo pokretati sudske tužbe, a to bi za Hotel moglo značiti velike probleme. Možemo i drugim putevima krenuti na namirenje razlika plaća i otpremnina, ali onda je zaista pitanje što će bito s hotelom. Bilo bi korektno da nas se kontaktira prije nego se dogode neželjene situacije, a ja po tisućiti put ponavljam da pomanjkanje posla nije stvar radnika, nego Uprave, upozorava Veble.
V.Trstenjak

Direktorica na godišnjem
Direktorica Vesna Sabol Opačić proteklog je tjedna otišla na godišnji odmor, pa nismo uspjeli “iz prve ruke” čuti što se to događa u Hotelu Park. (vt)

Oprezno
s hranom
Pretprošli vikend u Hotelu je zabilježena manja epidemija trovanja hranom, od koje je oboljelo desetak osoba, srećom bez posljedica. Četvero njih prošlo je dnevnu bolnicu i nakon infuzije pušteni su kući. Nije utvrđeno što je uzrok trovanja, najvjerojatnije se radilo o “križnoj kontaminaciji”. Radi se o prijenosu bakterija iz uglavnom sirove hrane na druge namirnice. Bakterija se prenosi kad jedna vrsta hrane dođe u fizički dodir s drugom, ili indirektno, preko ruku, opreme, radnih površina... Križna kontaminacija jedan je od glavnih uzroka trovanja hranom, a može se izbjeći strogim poštivanjem higijenskih standarda, posebno u ovim vremenskim uvjetima. (vt)

Izvor: 2940