Arhiva 06.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Da se nikada ne zaboravi

U subotu 5. srpnja Donja Dubrava je bila sjecište štovatelja lika i djela Nikole Zrinskog VII jer  u toj sredini obilježena 350.obljetnica njegove smrti i pada znamenite utvrde Novi Zrin. O tome je kod spomenika utvrdi, lociranom na desnoj obali rijeke Drave, govorio prof.dr.sc. Dragutin Feletar, jedan od inicijatora obilježavanja obljetnice, a kasnije i moderator Međunarodnog znanstvenog skupa o Nikoli Zrinskom VII.- Danas smo ovdje da kako bi evocirali prošlost i osvijetlili  znamenitu utvrdu i Nikolu Zrinskog VII. (1620- 1664).

Novi Zrin  je ostao simbol hrvatskog i mađarskog naroda u borbi za oslobođenje od Turaka-naglasio je Feletar. Tom prilikom ovdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Isto je učinjeno i kod Nikoline biste u središtu Donje Dubrave koja je podignuta 2009.godine na inicijativu Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, Matice hrvatske Čakovec i Općine Donja Dubrava. Ovdje su obol svečanom činu dali i članovi Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava.


U holu Osnovne škole Donja Dubrava uslijedio je Međunarodni znanstveni skup čiji je pokrovitelj bi prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik RH, čiji je ovdje izaslanik bio Sjepan Kovač, gradonačelnik Grada Čakovca.-Nikola Zrinski Čakovečki za razvoj našeg kraja napravio je najviše od svih članova obitelji. Stoga je čuvanje nasljeđa Zrinskih, upoznavanje djece i mladih s njihovim djelima preko obrazovnog školskog programa te otkrivanje novih činjenica o njima izuzetno važno. Jer i Nikola Zrinski Čakovečki, kao i ostali članovi njegove obitelji u stvari najbolje oslikavaju tešku i krvavu borbu hrvatskog naroda za priznanje, slobodu i samostalnost. Sami Zrinski su i veliki kotač zamašnjak u razvoju turističkih potencijal Međimurja-rekao je između inog izaslanik Kovač. Kao prethodnica petnaestorici govornika znanstvenog skupa ovdje je dobrodošlicu u Donju Dubravu uglednicima zaželio općinski načelnik Držen Miser, a ispred Međimurske županije zamjenik načelnika Zoran Vidović koji je kazao kako su događaji prije 350 godina i sama  utvrda Novi Zrin bili jedan od temelja nacionalne svijesti i ponosa Hrvatske, a pogotovo Međimuraca koji to nasljeđe posebno cijene i poštuju.


O značaju Nikle Zrinskog VII i samog okupljanja u Donjoj Dubravi u uvodu su još govorili supredsjedatelj Međunarodnog  znanstveno-organizacijskog odbora prof.dr.sc. Juraj Kolarić, predsjednik Zrinske garde Alojz Sobočanec i Veliki meštar Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja, prof.dr.sc. Nevio Šetić.


Glavni organizatori bili su Zrinska garda  Čakovec, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja, Vojno učilište Petar Zrinski Zagreb i Matica hrvatska Čakovec, dok su suorganizatori bili Međimurska županija Čakovec, Grad Prelog, Općina Donja Dubrava, Općina Legrad, Općina Nedelišće, Muzej Međimurja Čakovec, Društvo za Hrvatsku povjesnicu Zagreb i Znanstveni časopis Donjomeđimurski zbornik Prelog.


Prigodnu dobrodošlicu sudionicima ovog događaja su pjesmom i trubom priredili učenici trećih i četvrtih razreda OŠ-e Donja Dubrava.

Izvor: 3088